Alanya Belediyesi, Keykubat sahiline beton mahmuzlar yapmayı planlıyor

Bölge sakinleri projenin plajı olumsuz etkileyeceğini belirterek bir cinayete dönüşebileceğini söyledi ve projeye tepki gösterdi.

Alanya Belediyesi, Keykubat sahiline beton mahmuzlar yapmayı planlıyor

lanya Belediyesi tarafından aylar önce tanıtılan kum tutucu mahmuz projesinin Keykubat Plajı’ndaki kum ve sahil erozyonunun engellenmesi, kullanılabilir sahil bandının genişletilmesi ve bölge turizmine katkı sağlanması amacıyla hazırlandığı belirtildi.

İlk etapta 3 adet mahmuz yapılması planlanan proje fotoğrafında mahmuzların beton olduğu görülüyor.

‘CİNAYET OLUR’

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, bölge sakini ve çevre aktivisti Feyzi Açıkalın, bu projenin Alanya’nın MHP’li Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in seçim vaadi olduğunu belirterek “Alanya, tarihi antik zamanlara kadar giden, uzun surlarla çevrili bir kale yerleşkesi içeren yarımadasından çekilen fotograflarla dünyaya tanıtıldı. Alanya’nın en eski yerleşimi olan doğu cephesi, hemen şehir merkezinde yer alan uzun kumsalları ile bir bütün olarak değerlendirildi. İşte Alanya Belediye Başkanı, Alanya’nın en büyük tanıtım öğesi olan bu şehir merkezi plajına erozyonu önlemek ve kum birikimi sağlamak adına ‘T’ şeklinde mahmuz mendirekler yapıyor” diye konuştu. Alanya halkı ve belediye meclisinin bu kararı ilk kez duyduğunu belirten Açıkalın, “Belediye Başkanı bırakın meclis onayına sunmayı, meclis üyelerine haber vermeye gerek dahi duymadı. Bilim insanları bu projenin Alanya sahillerinde asla uygulanmamasını önerdi. Israr edildiğinde kıyı erozyonunun hızlanacağı ve geri dönülmez hasarlara yol açacağı belirtti ve bu projenin uygulanırsa plaj için cinayete dönüşebileceğine dikkat çekti” dedi.

‘OLUMSUZ ETKİ’
Proje Alanya Belediyesi’nin geçen hafta gerçekleşen meclis gündemine de geldi. CHP’li belediye meclis üyesi Erkan Demirci mecliste yaptığı konuşmada özetle şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda karar verilmeden önce bizce üniversitelerin ilgili kürsüleriyle birlikte, inşaat mühendisleri odası, TEMA Vakfı gibi sivil toplum örgütleri ve yerel dinamiklerin de katılımıyla bir çalıştay düzenlenmesi gerekirdi. Hükümet tarafından TBMM’ye sunulan ve halen komisyon gündeminde bulunan imar kanunu değişikliği önerisinde kumsallarda bırakın mahmuz yapmayı, 100 m2’lik ahşap iskelelerin bile yasaklanması öneriliyor. Alanya’da yaşadıklarımızdan yola çıkarak yapılmak istenilen T mahmuzların gelecekte nasıl sonuçlar doğuracağını da kestirmek zor olmayacaktır. Mahmuzların yapıldığı noktalarda kum tutulacak, kum hareketi engellenecek, bu şekilde giden kum geri gelemeyeceğinden mahmuz etki alanı dışında kalan ilçenin doğu ve batı sahillerinin bu mahmuzlardan olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.” Ulaştığımız belediye yetkilileri proje hakkında önümüzdeki salı günü açıklama yapacaklarını söyledi.

Etiketler
Alanya