Kanal İstanbul tartışılırken yeni bir kanal daha geliyor!

Maliyeti 122 milyon TL’yi bulan Bolu Güney Çevre Yolu Projesi’nin 100 hektarlık tarım arazisi üzerine yapılacağı ve bazı köylerin ortasından geçmesi nedeniyle köyleri ikiye böleceği ortaya çıktı.

Kanal İstanbul tartışılırken yeni bir kanal daha geliyor!

Kanal İstanbul tartışılırken Bolu'nun en verimli tarım ovasında Bolu Güney Çevre Yolu isminde yeni bir yol inşaatı başladı.

Bolu Güney Çevre Yolu Projesi, 100 hektarlık tarım arazisi üzerine yapılarak bazı köyleri ikiye bölecek. Toplam 13 kilometre uzunluğunda olması planlanan çevre yolu üzerine 10 tünel ile iki köprülü kavşak inşa edilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yaptırılan ve bölge halkının ve çevre örgütlerinin tepkisine neden olan projenin maliyeti 122 milyon TL’ye ulaşacak.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Bolu Platformu Çevre Yolu Çalışma Grubu’nun projeye ilişkin açıklamasında “Çevre yolu bazı köylerin ortasından geçmekte ve köyleri ikiye bölmektedir. Yakın köylerdeki yaşamı da olumsuz yönde etkileyecektir. Şehrimizin ortası sayılabilecek bir güzergâha 12 metreye varan yükseklikte ve 70 metre genişliğinde bir duvar inşa edilecek” ifadeleri yer aldı.

TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Çevre Yolu Projesi’nin turizmi de olumsuz etkileyeceği belirtilen açıklamada “Yapılmak istenen Güney Çevre Yolu, tam da bu doğal güzellikler ve varlıklarla buluşmak için şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize kötü bir sürpriz olacaktır” denildi. Projenin, hava, görüntü ve ses kirliliği oluşturarak Bolu'nun güney bölgesini olumsuz yönde etkileyeceği vurgulandı.

Şu ana kadar üç kilometresi yapılan Güney Çevre Yolu’nun zemin kotuna düşürülmesi, diğer kısımlarının da iptal edilmesini isteyen Bolu Platformu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Şehrimize fazla zarar vermeden, ulaşım ihtiyacımız farklı alternatiflerle de projelendirilebilir. Örneğin, otoyolun Bolu Doğu-Batı arası ücretsiz kullandırılarak bu ihtiyaç kısa vadede görülebilir. Uzun vadede kuzeyde, otoyola paralel bir güzergahta çevre yolu inşa edilebilir.”

PROJENİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Bolu İdare Mahkemesi’ne, projenin iptali için de dava açıldı. Dava dilekçesinde projenin “Kamu yararından çok, mevcut güzergahı ile kamu için zarar oluşturacağı” belirtildi. 50 sivil toplum kuruluşu ve bölge muhtarlarından oluşan Bolu Platformu, çevre yolu projesinin iptali istemiyle başlattığı imza kampanyasına destek çağrısı yaptı.

CHP’Lİ BAŞKAN DA PROJEYE KARŞI

Geçtiğimiz aylarda da CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, projeye karşı olduğunu belirterek, “Bolu’nun geleceğini düşünüyorum. Dolayısıyla o yol ben Belediye Başkanı olduğum sürece ilerlemeyecek. Çünkü ilerledikçe yükseliyor, yükseldikçe çirkinleşiyor. Tarım arazileri elden gidiyor, geleceğimiz elden gidiyor. Çok kötü bir durum” dedi.

Etiketler
Bolu Kanal D Kanal İstanbul