Okyanuslarda yaşam tehdit altında

Yer yüzündeki canlı varlıklar için bir tehdit haline gelen küresel ısınma okyanuslardaki yaşamı da olumsuz şekilde etkiliyor.

Okyanuslarda yaşam tehdit altında

Yer yüzündeki canlı varlıklar için bir tehdit haline gelen küresel ısınma okyanuslardaki yaşamı da olumsuz şekilde etkiliyor.

Euronews'dan Hüseyin Koyuncu'nun haberine göre; İspanya'nın başkenti Madrid'de Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP25 devam ederken, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (UICN) yayınladığı bir raporda küresel ısınmanın okyanuslardaki oksijen seviyesini büyük ölçüde azaltığını açıkladı.

UICN'nin bugüne kadar yaptığı en kapsamlı araştırmaya göre 1960 yıllarında okyanuslarda oksijenin az olduğu nokta sayısı 45 iken, günümüzde bu sayının 700'e kadar çıktığı tespit edildi.

50 yılda oksijen seviyesi yüzde 2 azaldı

Raporda, oksijen yokluğu anlamına gelen anoksi durumundaki noktaların ise aynı zaman diliminde dört katına çıktığı belirtildi. Genel olarak okyanuslardaki oksijen seviyesi 1960 ile 2010 yılları arasında yaklaşık yüzde 2 azaldı.

UICN Başkanı Grethel Aguilar, "Isınan okyanus oksijen kaybettikçe, su altı yaşamının düzeni de altüst oluyor" ifadesini kullandı. Aguilar ayrıca söz konusu raporun iklim krizinin okyanuslara karşı oluşturduğu tehdidin daha iyi anlaşılmasını sağladığını belirtti.

Raporda, bütün deniz canlıların tehdit altında olduğu belirtilirken, yüksek seviyede oksijene ihtiyaç duyan merlin, ton ve köpekbalığı gibi türlerin bu değişimden en çok etkilenen hayvanlar olduğu ifade edildi.

Ayrıca, denizlerdeki dengenin bozulması sebebiyle besin zincirleri de bu durumda etkileniyor. Buna göre özellikle balıkçılık yapan toplumların işleri de tehdit altında.

Okyanuslardaki oksijen seviyesi nasıl düşüyor?

İnsan aktivitesinin artmasına sebep olduğu karbondioksit, sera etkisiyle gezegeni daha fazla ısıtıyor. Bu artan ısının büyük bir kısmı da okyanuslar tarafından emiliyor, ancak sıcak sularda oksijen seviyesi düşüyor.

Bilim insanlarına göre, 2100 yılına kadar doğanın sera gazlarını hapsetme konusunda yetersiz kalması sebebiyle okyanuslardaki oksijen miktarında yüzde 3 ila 4'lük bir azalma meydana gelebilir.

Oksijen azalmasının ise biyoçeşitliliğin en yüksek olduğu okyanus yüzeyinden 1000 metre derine kadar inen bölümlerde hissedilmesi bekleniyor.

Etiketler
Tehdit