Karaburun jeotermal istemiyor

İzmir’in 16 ilçesinde yer alan toplam 35 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkan İzmir Valiliği'nin kararına karşı kampanya başlatıldı.

Karaburun jeotermal istemiyor

İzmir’in 16 ilçesinde yer alan toplam 35 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkan İzmir Valiliği'nin kararına karşı, Karaburun Kent Konseyi tarafından “JES istemiyoruz” kampanyası ve çalışmaları düzenlendi.

İzmir’in ilçelerinde yapılması planlanan Jeotermal Santral Arama ve İşletme İhaleleri ile ilgili İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü (YİKOB) bir duyuru yayınlamıştı. Duyuruda Çeşme’den, Seferihisar, Urla, Bayındır, Foça ve Menemen, Karaburun’a kadar İzmir’in 16 ilçesinde yer alan toplam 35 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkardığını açıklanmıştı.

Gazete Duvar'dan Nuray Pehlivan'ın haberine göre bütün Ege Bölgesi çapında tarımı tehdit eden ve 1 milyon dönümlük tarım alanını etki altına alacağı belirtilen Valiliğin JES kararına karşı Karaburun Kent Konseyi tarafından “JES istemiyoruz” kampanyası ve çalışmaları düzenlendi.

Karaburun Kent Konseyi, 14 Kasım’daki jeotermal arama ihalesi öncesi “Jeotermale hayır” toplantıları düzenleyerek, ihale öncesi konu ile ilgili vatandaşlara bilgilendirmelerde bulunarak JES’lere karşı imza topladı. Yaptıkları ihale öncesi çalışmaları ayrıca bir basın açıklaması ile de kamuoyuna duyurdu.

Valiliğin JES ihale kararına tepki gösteren Karaburun Kent Konseyi’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

İHALEYE KONU OLAN TÜM ALANLARDA İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

İzmir İlçelerinde yapılması planlanan Jeotermal Santral Arama ve İşletme İhaleleri ile ilgili İzmir Valiliği YİKOB’nin duyuruya konu olan listesinde “Karaburun Eğlenhoca Sahası” da yer alıyor. Karaburun Kent Konseyi ve Eğlenhoca Muhtarlığının organizasyonunda 8 Kasım’da Eğlenhoca Kahvesi’nde bölgede olması planlanan Jeotermal Kaynak Arama Projesiyle ilgili süreç değerlendirildi. Bileşeni olduğumuz EGEÇEP üyelerinden Aydın Çevre Platformu (AYÇEP), Çine Yaşam Platformu (ÇİYEP) ve Kızılcaköy mücadelesinin içinde yer alan köylüler ve EGEÇEP üyeleri bölgelerindeki JES mücadelesini Eğlenhoca köylüleriyle paylaşmak üzere toplantıya katıldılar.

9 Kasım’da, Eğlenhoca’da, 11 Kasım’da Kösedere’de bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Karaburun Belediye Başkanı, Meclis Üyeleri ve muhtarların da katıldığı toplantılara, Karaburun, Saip, Kösedere, İnecik, Kaynarpınar ve Mordoğan’dan çok sayıda doğa dostu destek verdi. 12 Kasım’da Karaburun’undaki jeotermal arama sahası içinde yer alan Ambarseki Köyünde de bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Karaburun’da ihaleye konu olan tüm alanlarında imza kampanyaları başlatıldı. Toplanan imzalar 14 Kasım’da İzmir Valiliği YİKOB’a iletilecek. Karaburun Kent Konseyi’nin düzenlediği, Karaburun Belediyesi’nin destek verdiği sürece 13.11.2019 tarihinde İzmir’de Sümerbank önünde 12.30’da yapılacak basın açıklamasında, 14.11.2019 tarihinde İzmir Valiliği YİKOB Toplantı Salonu önünde yer alarak ve toplanan imzaları teslim ederek İzmir Valiliği’nden Jeotermal İhalesi’nin iptalini isteyecek.

JES’LERİ AYDIN VE DENİZLİ İLLERİNDE YAPTIKLARI TAHRİBATTAN BİLİYORUZ

İhalede “Karaburun Eğlenhoca Sahası” olarak belirlenen bölge Mordoğan Çatalkaya’dan başlayarak Ambarseki’ye kadar dayanmaktadır. Bahsi geçen bölgede yaklaşık 120 bin zeytin ağacı olduğu tahmin edilmektedir ve coğrafi işareti de olan sadece Yarımada üzerinde yetişen hurma zeytinin en yoğun bulunduğu alanlardan biridir. JES lerin hiç de temiz enerji olmadığını, ülkemizde ise daha da vahim olarak JES uygulamalarında şirketlerin maliyetlerden kaçınmak için gerekli koruyucu tedbirleri almadığını, ilgili kurumların etkin bir denetim mekanizması kuramadığını görmekteyiz. JES’leri Aydın ve Denizli illerinde yaptığı tahribatlarla biliyoruz. Yarımada’da tarım alanlarının sınırlı olması ve bahse konu olan en verimli bölgelerinde JES kaynak arama projesinin uygulamaya konulması kabul edilemez.

Etiketler
İzmir İzmir Valiliği