'550 milyon TL harcadılar ama o fidanlar tutmaz'

Bakanlık dün 11 milyon ağaç dikimi töreni gerçekleştirdi.

'550 milyon TL harcadılar ama o fidanlar tutmaz'

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılan “Geleceğe Nefes” ağaç dikme kampanyasına ilişkin, “Fidan, nemli toprağa dikilirse tutar. Oysa biz son 10 yılın en kurak kasım ayını yaşıyoruz. 11 milyon ağaç kampanyası, bugüne dek yapılan talanı kapatmak için aldatmacadır” dedi.


Bakanlık dün 11 milyon ağaç dikimi töreni gerçekleştirdi. Cumhuriyet’e açıklama yapan Durmuş, ağaç dikim töreninin “popülist” bir yaklaşım olduğuna dikkat çekerek “11 milyon ağaç kampanyası fiyasko, aldatmaca ve yapılan orman tahribatının maskesidir. 2018’de 50 bin hektar olan ağaçlandırma faaliyeti, Orman Genel Müdürlüğü’nce 2019’da “ekonomik nedenler” gerekçe gösterilerek, 10 bin hektara düşürüldü. Ekonomik nedenlerle ağaçlandırma oranı yüzde 10’a düşürülürken, 11 milyon fidan reklamı için 550 milyon TL israf yapıldı. Şimdi dikilen 11 milyon ağaç, toplamda 45 bin hektarlık alana denk geliyor” dedi.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre, fidanların tutma ihtimalinin yüzde 10’un da altında olduğuna dikkat çeken Durmuş, şunları kaydetti: “Ağaçlandırma, toprak ıslanınca, nemlenince yapılır. Toprak şu an kurak. Bugünkü fidanlar yol kenarı, mezarlıklar ve okul bahçesi gibi alanlara dikildi. Bu alanlara ağaç dikmekle orman yaratılamaz. İzmir’de yanan ormanları, Kaz Dağları ve Sipil Dağı’ndaki tahribatı değil 11 milyon, 111 milyon fidan dikseler yine kapatamazlar.”

Etiketler
Bakanlık