Kaz Dağları'nda 'ruhsatsız' ağaç katliamı

"Her Yer Kazdağları" platformu, ruhsatı yenilenmemesine rağmen Kaz Dağları'nda çalışmasını sürdüren şirketler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kaz Dağları'nda 'ruhsatsız' ağaç katliamı

Kaz Dağları'nda yaptığı altın madeni çalışmaları, ağaç kesimleri ve kazılar nedeniyle büyük tepki çeken Kanadalı Alamos Gold şirketi, süresi 13 Ekim'de sona eren ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uzatılmamıştı. Bu duyuru Alamos Gold firmasının resmi web sayfasında da duyurulmuştu.

"Her Yer Kazdağları" platformu yaptığı yazılı açıklama ile ÇED alanında ağaç kesimlerinin ve alana su temin edecek barajda ve su hattında inşaatların devam ettiğini açıkladı. Yaşam alanı savunucuları da dün Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik şirketleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Platform, Kaz Dağları'nda devam eden çalışmalar hakkında Çanakkale Adliyesinde suç duyurusunda bulundu. Kazdağları İstanbul Dayanışması'nın da destek verdiği suç duyurusu ardından basın açıklaması yapıldı. "Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan yurttaşlar olarak Kaz Dağları’nda ruhsatı yenilenmemiş olmasına rağmen çalışmalara devam eden Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik şirketine karşı suç duyurusunda bulunuyoruz" denilen açıklamada şunlar söylendi:

"13 Ekim'de işletme ruhsat süresi dolan ve yenilenmeyen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Sahası'nda belgelediğimiz ağaç kesimlerinin suç duyurusu için Çanakkale Adliyesideyiz. Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik'in Kirazlı Altın ve Gümüş Madenciligi Projesi'nin 82225 numaralı işletme ruhsatının süresi 13 Ekim 2019 tahininde son bulmuş ve yenilenmemiştir. Buna rağmen 24 Ekim 2019 tarihinde maden sahasında ağaç kesimlerine devam ettikleri görülmüştür.Anayasa’nın 56. Maddesi'ne dayanarak, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımızı savunuyor ve Kaz Dağları'mızda yapılan tüm katliamların takipçisi olacağımızı tekrar dile getiriyoruz. Yetkililerden Alamos Gold'un ve Doğu Biga Madencilik'in hukuksuz olarak gerçekleştirdiği ağaç kesimlerine son verilmesini ve haklarında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz."

EKOLOJİ BİRLİĞİ: ŞİRKETİN ÇALIŞMASI SUÇTUR

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan ise firmanın alanı boşaltıp bir an önce bölgeyi terk etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Firmanın inşaat faaliyetlerini 2021’e kadar ertelediklerini duyurduğunu hatırlatan Doğan, buna karşın şirketin ruhsatı yenilenmemiş bir alanda ağaç kesimlerine ve inşaat faaliyetlerine devam ettiğini ve buna göz yumulmasının suç olduğunu ifade etti. Doğan, “Her Yer Kaz Dağları tarafından yapılan suç duyurusu çok haklı ve yerindedir. Bizler de Ekoloji Birliği olarak bileşenlerimize yapacağımız çağrı ile, Türkiye’nin her yanından adliyelere giderek suç duyurusunda bulunulması ve suçluların cezalandırılması çağrısında bulunacağız” dedi.

Etiketler
Kaz Dağları siyanür