Kaz Dağları talanı 'ertelendi'

Kaz Dağları'nda siyanürlü madencilik faaliyetleri yapan şirket, çalışmalarını askıya aldı.

Kaz Dağları talanı 'ertelendi'

Kanada merkezli Alamos Gold şirketi, Çanakkale Kaz Dağları'nda büyük bir doğa talanına sebep olan altın madeni projesini, şirketin ruhsatının yenilenmemesi nedeniyle durdurdu.

Şirketinden yapılan açıklamada, "Ruhsat yenilenene kadar madencilik faaliyetlerimiz askıya alınmıştır." denildi. Ruhsatın yenilenmesi için gerekli şartların yerine getirildiği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile temasta oldukları kaydedilen açıklamada, "Çalışmalarımız 2020'nin sonuna kadar durdurulmuştur. Ruhsat yenilenmesinin ardından faaliyetlerimiz devam edecektir." denildi.

Cumhuriyet'ten Muhammed Özmen'in haberine göre, şirket, ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilebileceği ögörülürken 200 bin ağaç kestiği ve Çanakkale'nin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı havzada siyanürle altın madenciliği faaliyetleri yürüttüğü için kamuoyunun tepkisini toplamıştı.

"ALAMOS GOLD RUHSATIN YOK, KİRAZLI'YI ACİLEN TERK ET"

Alamos Gold'un açıklamasına ilk tepki Ekoloji Birliği'nden geldi. Ekoloji Birliği'nden, "Alamos Gold, işletme ruhsatın yok, Kirazlı’yı acilen terket! başlığıyla yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kirazlı Altın Madeni’nin İşletme Süresi 13.10.2019 tarihi itibarıyla sona ermiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında Ruhsat sorgulamada firmanın ruhsatının uzatılmadığı görülmektedir:

Alamosgold Firmasının kendi resmi web sayfasında bugün yayınladığı açıklamada da Firma ruhsat yenilenmesi için tüm resmi işlemleri yerine getirdiğini ancak ruhsatın yenilenmediğini belirtmekte ve ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerini durdurduğunu söylemektedir:

Bu durumda, Kirazlı Ruhsat Alanı artık madencilerin değil, sincaplarındır. Alamos Gold artık orada bir saniye bile duramaz. Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır. Aksi takdirde işgalci konumda olacaktır.

Çanakkale Valiliği’ni ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nı acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemelerimizi de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyoruz.

Bizler, konunun yasal anlamda da takipçisi olacağız.

Alamos Gold, İşletme Ruhsatın Yok, Kirazlı’yı Acilen Terket!"

Etiketler
Maden