Ölümlerin sebebi denetimsizlik mi?

Sayıştay raporunda, kömür üretiminin gerçekleştiği ve termik santralların bulunduğu bazı illerde denetim yapılmadığı, denetleme yapılan yerlerin ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirilmediği ortaya çıktı.

Ölümlerin sebebi denetimsizlik mi?

Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili hazırladığı denetim raporunda, kömür üretimine ilişkin bazı illerde denetim yapılmadığı ve denetim yapılan yerlerin ise Bakanlığa bildirilmediği ortaya çıktı. Raporu gündeme taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Bu tespit tam bir skandaldır” dedi.

Birgün'de yer alan habere göre bakanlıkla ilgili 2018 yılına yönelik Sayıştay raporunda, “Çevre Kanununa Göre Verilecek İdari Para Cezalarında Yetki Devri Yapılan İdareler Tarafından Uygulanan Para Cezalarının Süresinde Bildirilmemesi ve Takibinin Yapılmaması” tespiti yer aldı. Rapora göre, Bakanlık birimleri ve yetki verilen yerel yönetim birimleri, 3 ayda bir bildirmek zorunda oldukları verileri ya hiç bildirmedi ya da ilgili konuda herhangi bir denetim yapmadı. Sayıştay Raporu’nda yayımlanan listede, ‘kömür denetimi yapılmayan iller’ Adana, Maraş ve Çanakkale olarak sıralandı.

Sayıştay tarafından hazırlanan raporun itiraflarla dolu olduğunu bildiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Karaca, “Hava kirliliğine bağlı ölümler bir gerçektir. Sayıştay verileri, hava kirliliğinin en büyük etkenlerinden olan kömürün ve kömüre dayalı termik santralların denetlenip denetlenmediği konusunda şüphe oluşturuyor” diye konuştu.

VERİLERE ERİŞEMİYORUZ

Raporda kömür denetimi yapılmayan iller olarak sıralanan yerlerin hava kirliliğinde de ilk sıralarda yer aldığını anımsatan Karaca, “Kahramanmaraş’ın hava kirliliğinde, şüphesiz ki Afşin ve Elbistan’daki kömürlü santrallarının da etkisi var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütün davalarda, denetim ve idari yaptırım uygulama yetkisini özellikle vurgulamaktadır. Sayıştay raporuna bakılırsa, durum pek de öyle değil. Ne hava kirliliği nedeniyle hastalanan, yaşamını yitiren yurttaşlara ilişkin verilere erişebiliyoruz ne de bu kirletici tesislere dair denetim raporlarına” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Sayıştay