Gözler Amasra'daki termik santral davasında

Hattat Holding’in Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) 2006’da başvurarak termik santral için aldığı “elektrik üretim lisansı” iptali davası bugün Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Gözler Amasra'daki termik santral davasında

Bartın Platformu tarafından açılan davada Hattat Holding’in elektrik üretim lisansı “iptal” edilirse, Amasra’ya termik santral kurulmasının önü tamamen kapanacak.

SÜREÇ 2006’DA BAŞLADI

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, EPDK, 2006 yılında Hattat Holding’e bağlı HEMA Elektrik Üretim A.Ş’ye 640 megavat gücünde termik santral yoluyla elektrik üretimi için lisans verdi. 16 ay inşaat öncesi 48 ay da inşaat sonrası olmak üzere toplamda 64 aylığına verilen elektrik üretim lisansı sürecinde Hattat Holding’in elektrik üretmeye başlaması gerekiyordu. Fakat o dönemde Hattat’ın termik santral yapmayı planladığı Amasra için, çevre düzeni planında termik santral yapımına elverişli olmadığı belirtildi. Çevre düzeni planında Filyos Sanayi Bölgesi adres gösterildi.

Şirketin sahibi Mehmet Hattat, çevre düzeni planına itiraz ederek, Amasra’da termik santral yapmak istediğini ifade etti. O dönem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu itiraz reddedildi.

Enerji lisansı için verilen süre içerisinde Hattat Holding elektrik üretimine başlamadı. Hattat Holding EPDK’ya başvurarak süre uzatımı talep etti. Süre uzatımı talebi EPDK tarafından her seferinde kabul edildi. Hattat süre uzatımının yanı sıra 640 megavatlık termik santral gücünün 1100 megavata çıkarılmasını da talep etti. Holding’in talepleri EPDK tarafından “sorgusuz, sualsiz” kabul edildi.

TERMİK SANTRAL ISRARI

Hattat Holding 2009 yılında termik santral dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. 1100 megavat gücünde termik santral kurmak için “izin” alan Hattat, bakanlığa 2 bin 640 megavat gücünde termik santral kurma talebi ile başvurdu. Bu talebi reddedilen Hattat, 2010 yılında projeyi ikiye bölerek tekrar başvuru yaptı. İki proje talebi kabul edilmeyen Hattat bu sefer de 2012 yılında 1320 megavat gücünde tek termik santral müracaatı yaptı. 2012 yılında yapılan halkın katılımı toplantısı, halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadı. 2014 yılında ÇED dosyası tekrar gündeme geldiğinde 42 bin bireysel başvuru yapılarak, halkın yoğun tepkisi gündeme geldi. 2016 yılına kadar askıda bekleyen termik santral dosyası dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin devreye girmesi ile “ÇED olumlu” kararı verildi.

AMASRA İÇİN TARİHİ GÜN

Bartın Platformu’nun bileşenlerinden ve davanın avukatlarından Engin Uzun, bugün görülecek davaya ve sürece ilişkin BirGün’e konuştu. Uzun, “Hattat Holding’in termik santral kurulmasının yolunu açan alt planlama bölgesi için açtığımız davaların lehimize sonuçlanmasını bekliyoruz. EPDK’nın Hattat Holding’e verdiği enerji lisansının iptali davası bugün saat 10.00’da Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde görülecek. Eğer iptal kararı çıkarsa Amasra’ya termik santral yapılmasının önü tamamen kapanacak” diye konuştu.

Etiketler
Ankara Amasra Elektrik Mahkeme