Birleşmiş Milletler'den vegan beslenme tavsiyesi

BM raporu: "Dünyayı kurtarmak için gıda üretimini değiştirmek zorundayız"

Birleşmiş Milletler'den vegan beslenme tavsiyesi

İklim değişikliğinin etkileri dünyada giderek hissedilirken bu sorunla mücadele için karbon emisyonunu düşürmeye yönelik kampanyalar devam ediyor.

Ancak Birleşmiş Milletler’e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporu başta ulaşım araçları ve enerji kullanımında karbon emisyonunu düşürmenin iklim değişikliğiyle mücadele için hiç de yeterli olmadığını gösteriyor.

IPCC “Dünyayı kurtarmak için gıda üretiminin değiştirilmesi şart” mesajı veriyor.

Rapora göre gıda üretimi ve toprağın kullanımında ciddi bir dönüşüm gerçekleşmemesi durumunda küresel ısıyı güvenli seviyelerde tutmak imkansız.

IPCC raporuna göre insanlar dünyadaki kara parçasının yüzde 72’sini beslenmek, giyinmek ve artan nüfusu desteklemek için kullanıyor. Aynı zamanda tarım, ormancılık ve diğer toprak kullanımı sera gazı salınımının dörtte birini üretiyor.

Rapora göre Temmuz ayında küresel ısı, endüstri devrimi öncesine göre 1.2 derece yüksek gerçekleşti. IPCC bu yükselmenin alarm verici olduğuna dikkat çekerek ısı farkının 1.5 dereceye çıkması durumunda iklim istikrarsızlığının tetikleneceği uyarısında bulundu.

Rapor, toprağın daha sürdürülebilir şekilde kullanılması tavsiyesinde bulunuyor. Bu durumda daha az karbon emisyonu üretilecek. Rapor, metan üretimini düşürme için et tüketiminin de azaltılması çağrısında bulunuyor. Bunların yanında gıda atığının önlenmesi de büyük önem taşıyor.

Vejetaryen ve vegan beslenme tavsiyesi

İngiliz Guardian gazetesinin ulaştığı IPCC raporu vejetaryan ve vegan beslenme düzeninin küresel ısınmayla mücadelede katkıda bulunacağına işaret ediyor.

Rapor, “İki taneli tahıl, baklagil ve sebze gibi sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaların tüketimi... sera gazı salınımını düşürmede çok büyük fırsatlar sunuyor.” tespitinde bulunuyor.

Rapor toprağın kullanım şekliyle ilgili de uyarılar getiriyor. Buna göre tarım politikaları; pazarlara erişimi iyileştirmeli, kadın çiftçileri güçlendirmeli, tarımsal hizmetlere erişimi genişletmeli ve arazi kirası güvenliği güçlendirilmeli. Ayrıca aşırı doğa olaylarına karşı çiftçiler için erken uyarı sistemleri geliştirilmesi tavsiye ediliyor.

Kaynaklar sınırlı ancak nüfus artıyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) insanoğlunun gelecekte kendini besleme yeteneğinin doğal kaynaklar üzerindeki yoğunlaşan baskılar, giderek artan eşitsizlik ve iklim değişikliğinin yansımalarından dolayı ciddi tehlike altında olduğu yönünde sık sık uyarılarda bulunuyor.

2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyar insana ulaşması bekleniyor. FAO raporunagöre ekonomik büyümenin makul seviyede gerçekleştiği bir senaryoda bu nüfus artışı tarımsal üretime talebi yüzde 50 civarında arttıracak.

IPCC nedir?

IPCC, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS)’ne iklim değişikliği ve politikalarıyla ilgili konularda amaçlarına uygun bilgi vermek ve belirli konularda özel rapor ya da teknik değerlendirmeler hazırlamak amacıyla 1988'de Cenevre'de kuruldu. BM'ye bağlı olarak faaliyet gösteren iki uzman kuruluş olan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı üye ülkelerinden oluşan IPCCiçerisinde Türkiye de bulunuyor.

Kaynak: Euronews

Etiketler
Birleşmiş Milletler