Telegram’ın kurucusundan WhatsApp iddiası

Telegram’ın kurucusu Durov, WhatsApp uygulamasındaki yeni güvenlik açığının şaşırtıcı olmadığını belirterek, “WhatsApp hiçbir zaman güvenli değildi" dedi.

Telegram’ın kurucusundan WhatsApp iddiası

Popüler anlık mesajlaşma uygulamalarından Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, WhatsApp uygulamasındaki yeni güvenlik açığının şaşırtıcı olmadığını belirterek, “WhatsApp hiçbir zaman güvenli değildi. Gizliliğe yönelik bir hizmet olabilmeleri için bazı pazarları kaybetmeyi ve ABD yönetimiyle ters düşmeyi riske almak zorundalar, ama buna hazır değiller.” dedi.

Durov, Telegram üzerinden paylaştığı makalede, İsrailli yazılım firması NSO Grup'un geliştirdiği casus yazılımın, WhatsApp kullanan cep telefonları ve diğer cihazlara bilgisayar korsanları tarafından uzaktan yerleştirilebilmesine yönelik haberi değerlendirdi.

WhatsApp’ın bir casus yazılım olarak kullanabiliyor olmasının dünya kamuoyunu çok şaşırttığını belirten Durov, “Ancak bu haber beni şaşırtmadı. Hackerların tek bir görüntülü arama ile telefonunuzda tüm verilere erişimin sağlayabileceği geçen yıl WhatsApp tarafından kabul edilmişti.” diye konuştu.

Uygulamada düzeltilen her kritik zafiyetin ardından, WhatsApp’ta yeni bir zafiyetin ortaya çıktığını anlatan Durov, “Güvenlikle ilgili tüm sorunları, gözetleme için çok uygun ve “arka kapılara” (sisteme izinsiz erişim kapısı) çok benziyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

WhatsApp’ın açık kaynak bir uygulama olmadığına işaret eden Durov, “Bu nedenle güvenlik uzmanları kodlarında arka kapı olup olmadığını kontrol edemezler. WhatsApp kodlarını paylaşmadığı gibi tam tersini yapıyor: WhatsApp dosyalarını kasten karmaşıklaştırarak, bu dosyaları derinlemesine incelemesine olanak vermiyor.” dedi.

Durov, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) WhatsApp ve sahibi Facebook şirketine, uygulamaya arka kapı yüklenmesi konusunda talimat verilmiş olabileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD’de güvenli bir iletişim uygulaması yürütmek kolay değil. Telegram takımı, ABD’de 2016’da geçirdikleri 1 hafta içerisinde FBI tarafından 3 sızma girişimine maruz kalmıştı. ABD merkezli bir şirketin 10 yıl içerisinde neye maruz kalabileceğini hayal edin. WhatsApp hiçbir zaman güvenli değildi. Gizliliğe yönelik bir hizmet olabilmeleri için bazı pazarları kaybetmeyi ve ABD yönetimiyle ters düşmeyi riske almak zorundalar, ama buna hazır değiller."


WHATSAPP SALDIRISINI KİM YAPTI?

İngiliz Financial Times gazetesinin iddiasına göre, WhatsApp’ın acilen bir güncelleme yayınlayarak kullanıcılarını korumaya çalıştığı siber saldırı, İsrail merkezli bir güvenlik firması olan NSO Grup tarafından geliştirilen bir yazılım üzerinden düzenlendi.

Aynı haberdeki iddiaya göre, ‘Pegasus’ adı verilen yazılım, WhatsApp üzerinden sızdığı akıllı telefonlardan coğrafi konum, mikrofon ve kamera kayıtları gibi özel verileri elde edebilme yeteneğine sahip.

İddialarda adı geçen NSO Grup konuyla ilgili açıklama yapmadı. İsrail şirketinin geliştirdiği bir casus yazılımın ismi, daha önce de İstanbul'da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde geçmişti.


SALDIRININ HEDEFİNDE KİM VAR?

Hala söz konusu saldırının kimi veya kimleri hedef aldığı, kaç kullanıcının bu yazılımdan etkilendiğine dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Uluslararası haber ajansı Reuters’ın abonelerine geçtiği bilgiye göre söz konusu saldırı insan hakları savunucularını hedef aldı.

WhatsApp'ı bünyesinde bulunduran Facebook ise söz konusu saldırının dünya genelinde kaç kişiyi etkilediği ve kimleri hedef aldığını belirleyebilmek için zamana ihtiyaç olduğunu belirtmek ile yetiniyor.

Etiketler
Telegram Uygulama WhatsApp