Çinli bilim insanları ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne seçildi

Ulusal Bilim Akademisi Salı günü iki Çinli bilimciyi "özgün araştırma dalında seçkin ve sürekli başarıları" nedeniyle akademiye seçti.

Çinli bilim insanları ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne seçildi

Ulusal Bilim Akademisi (National Academy of Sciences - NAS) Salı günü iki Çinli bilimciyi "özgün araştırma dalında seçkin ve sürekli başarıları" nedeniyle seçti.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberibe göre; Söz konusu iki bilimci Gao Fu ve Yan Nieng adlı bilim insanları, Akademiye kabul edilmiş olmak, bir bilimci veya mühendisin ABD'de görebileceği en büyük onaylanma olarak düşünülüyor.

Gao, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)'nin genel müdürü, Çin Bilim Akademisi Tıp Okulu Üniversitesi'nin dekanı ve Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı'nın başkan vekili.
Araştırma alanları patojenlerin türler arasında yayılmasının moleküler mekanizması, moleküler viroloji ve moleküler immünoloji alanlarını kapsıyor.

Gao lisansını Shanxi Tarım Üniversitesi'nde aldıktan sonra doktorasını 2004'te Oxford Üniversitesi'nden aldı.

Çinli bilim insanları ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne seçildi - Resim : 1 Gao Fu

2001 ile 2004 arasında Oxford Üniversitesi'nde okutman ve doktora denetmeni olarak çalıştıktan sonra, Çin'e dönerek 2008 yılına değin Çin Bilim Akademisi (CAS)'ne bağlı Mikrobiyoloji Enstitüsü müdürlüğünde bulundu.

Gao CDC'deki kariyerine 2011'de müdür yardımcısı olarak başladı ve 2017'de genel müdür oldu.

Bayan Yan yapısal biyolog ve Princeton Üniversitesi moleküler biyoloji Shirley M. Tilgman profesörü.

Doğu Çin'in Shandong Eyaleti'nde 1977 yılında doğan Yan, lisansını Çin'in Tsinghua Üniversitesi'nde elde edip doktorasını 2004'te Princeton Üniversitesi'nde tamamladı.

Yan 2007'de Çin'e dönerek Tsinghua Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. Biyoloji bölüm başkanı olduğunda henüz 30 yaşındaydı. Çin'in en iyi üniversitelerinden birincisi olan Tsinghua'da en genç profesör ve doktora danışmanı olan kişidir.

100 yeni üye ve 25 yabancı gözlemci üye içinde yüzde 40 oranında kadın bulunmaktadır. Bu sayı, bir yıl içinde seçilenlerin en çok olanıdır.

Şu anda NAS bünyesinde toplam 2.347 aktif üye ve 487 yabancı katılımcı bulunmakta.

Çinli bilim insanları ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne seçildi - Resim : 2

Yan Nieng