Avrupa Konseyi'nden Google ve Facebook'u kızdıracak onay

Avrupa Birliği’nin daha önce Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan çevrimiçi telif reformunu Avrupa Konseyi onayladı.

Avrupa Konseyi'nden Google ve Facebook'u kızdıracak onay

Avrupa Birliği’nin daha önce Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan çevrimiçi telif reformunu Avrupa Konseyi onayladı.

Yerel haber mecralarını ve telif sahiplerinin haklarını korumaya yönelik olan yeni mevzuata, Google ve Facebook gibi teknoloji şirketleri karşı çıkıyor.

DHA'nın haberine göre, Yeni mevzuata göre, haber kuruluşları, materyallerinin çevrimiçi kullanımlarından elde edilen gelirlerin payına hak kazanacaklar. Bunun yanı sıra, YouTube gibi çevrimiçi platformlar, telif hakkı sahipleriyle lisans sözleşmeleri ile ilgili irtibata geçmek ve bunları uygun şekilde ödemek zorunda kalırken, yazılım geliştiriciler bu kuralların dışında tutuldu.

Teknoloji şirketleri ve vatandaşların, bu mevzuatın içerik filtrelemesi olmadan uygulanamayacağı düşünülen katı maddeler sebebiyle çevrimiçi konuşma özgürlüğünü olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulunmuşlardı. Öte yandan, yönerge, metin ve veri madenciliği, çevrimiçi öğretim etkinlikleri, kültürel mirasın korunması, eleştiri, eleştiri veya karikatür amaçlı telif haklarına zorunlu istisnalar getirildi.

Romanya Kültür ve Ulusal Kimlik Bakanı Valer Daniel Breaz, “Avrupa’nın yaratıcı sektörleri için kültürel çeşitliliğimizi ve diğer ortak değerlerimizi daha iyi yansıtacak olan ve aynı zamanda internet üzerinden ifade özgürlüğünü pekiştirilecek dengeli bir metin elde ettiğimiz için çok mutluyum. Bu reform, sağlam ve iyi işleyen bir dijital tek pazarın gelişimi için bir kilometre taşıdır” dedi. Yönerge üç kategoride gruplandırılabilecek çeşitli konuları ele alıyor:

- dijital ve sınır ötesi çevreye telif hakkı istisnaları ve sınırlamalarının uyarlanması,

- yaratıcı içeriğe daha geniş erişim sağlamak için lisans uygulamalarının iyileştirilmesi ve

- telif hakkı için iyi işleyen bir pazar oluşturulması.

Yönerge ile basın yayınında yer alan eserlerin yazarları, basın yayıncısının bu yeni haktan elde ettiği gelirden pay almaya hak kazanacak.

Etiketler
Google Avrupa Birliği Avrupa Parlamentosu Facebook