Yılan ve timsah karışımı 'deniz canavarı' keşfedildi

Yılan ve timsah karışımı bir ‘deniz canavarı’ hakkında bulgular paylaşıldı. Tarihi milyonlarca yıl geçmişe uzanan hayvana ait kalıntılar ABD’de sergileniyor.

Yılan ve timsah karışımı 'deniz canavarı' keşfedildi

Kayıp Rıhtım'da yer alan habere göre, yılan ve timsah karışımı bu deniz canavarı, balıkları yakalamak için uzun boynunu ve büyük çenesini kullanıyordu.

Geçmiş zamanda yaşamış tuhaf canlılara dair araştırmalar devam ediyor. Milyonlarca yıl önce yaşadığı düşünülen, devasa boyutlarda uzun boyunlu bir deniz sürüngeni; şimdilerde ABD’nin Wyoming eyaletinin bulunduğu bölgede varlığını sürdürüyordu. Yılansı boynunu bir tür kamçı gibi kullanan bu hayvan, diğer küçük deniz canlılarını yakalamak için timsahı andıran çenesinden yardım alıyordu.

Yılan ve timsah karışımı 'deniz canavarı' keşfedildi - Resim : 1

Paleontologlar 1995 yılında Üst Kretase dönemine (yaklaşık 101 milyon ila 66 milyon yıl önce) tarihlenen jeolojik bir oluşum olan Pierre Shale formasyonunda bu kıvrımlı deniz canavarının fosillerini keşfetti. Diğer Plesiyozorlardan farklı olarak bu hayvanın soyu tükenmiş ve uzak akrabalarıyla ayrılan birçok fiziksel özelliğe sahipti.

iScience dergisinde 26 Eylül’de yayımlanan bir makale, bu türle ilgili yeni bulguları gün yüzüne çıkarttı.

Güney Carolina’daki Charleston Koleji’nden paleontolog Walter Scott Persons IV, araştırmasında şu ifadeleri kullandı:

Plesiyozorlar tipik olarak iki farklı tat veya morfolojik tipte olur. Ya küçük başlı, uzun yılan benzeri bir boyuna ya da kısa bir boyun ve uzun bir timsah benzeri çeneye sahiplerdir. Bu durumda, bu garip ve benzersiz canavar her iki tür arasında bir geçiştir.”

Paleontologlar, bu canlıya “yılansı timsah surat” anlamına gelen Serpentisuchops pfisterae adını verdi.

7 metre uzunluğundaki canlının kalıntıları, 25 yılı aşkın süredir Wyoming yakınlarındaki Glenrock Paleontoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Etiketler
sergi