Kocasının kokusundan Parkinson hastalığını anladı

İngiltere'de bilim insanları bir kadının olağanüstü koku alma yetisini kullanarak Parkinson hastalığı için üç dakikada sonuç veren bir test geliştirdi.

Kocasının kokusundan Parkinson hastalığını anladı

Euronews'te yer alan habere göre, Manchester Üniversitesi'nden araştırmacılar testi geliştirmek için İskoçyalı Joy Milne'nin koku alma kabiliyetinden yararlandı.

Genetik olarak hiperozmi yani kokuya karşı aşırı duyarlılığı olan 72 yaşındaki Milne, Parkinson hastalarının vücutlarında oluşan belirgin kokuyu tespit edebiliyor. İngiliz basınına göre Milne kokuyu ilk kez, Parkinson teşhisi konulan eşinde fark etti. Milne'ye göre bu koku, daha sonra kaybettiği eşinin normal kokusundan farklı idi.

Milne'nin gözlem ve duyularını inceleyen Manchester'daki araştırmacılar Parkinson hastalığını gerçekten de özel bir kokuya neden olduğunu keşfetti. Araştırmacılara göre bu koku, hastaların özellikle sırtın üst kısmında, boyuna doğru yoğun şekilde bulunan sebum adlı cilt tarafından üretilen salgının birikiminden kaynaklanıyor.

Bu bilgiyle hareket eden bilim insanları, boynun arkasından pamuk yardımıyla toplanan örnekle Parkinson hastalığı olan kişileri tespit etmek için bir test geliştirdi.

Etiketler
İngiltere