Uzaydan dünyaya gelecek virüs insanları nasıl etkileyecek? Aziz Sancar yanıtladı

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, gençlerle buluşmasında soruları yanıtladı.

Uzaydan dünyaya gelecek virüs insanları nasıl etkileyecek? Aziz Sancar yanıtladı

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, TÜBİTAK'ın düzenlediği, "Prof. Dr. Aziz Sancar Gençlerle Buluşuyor" adını taşıyan programda gençlerle buluştu.

Nobel ile ilgili bir soru üzerine Sancar, "Nobel yapma yoluna çıkmayın. Bir şeyi keşfetmek için insanlığa, Türkiye'ye faydalı olmak için araştırmalar yapın. Nobel bunun bir yan ürünüdür." değerlendirmesinde bulundu.

"Uzayda karşılaşabileceğimiz virüs ya da mikrop dünyaya getirildiği zaman insanların buna vereceği tepki nasıl olur sizce?" sorusuna, Sancar'ın "Öyle bir şey olma ihtimali 10 üzerinden eksi 19." yanıtı salondakilerce alkışlandı.

Sancar, bir gencin "Dünyaya nam salmış Prof. Dr. Aziz Sancar, 16 yaşındaki Aziz'e ne söylemek ister?" şeklindeki sorusunu, "Ona milli takımda oynamayı bırak, çalış derim." şeklinde yanıtladı.

"Etik, bilimsel çalışmaların önünde bir engel değil mi?" sorusu üzerine ise Sancar, şunları kaydetti:

"Biyoetik önemli. 'Ben buluş yapacağım' diyerek hayvanlara eziyet edemezsiniz. İnsanlar üzerinde Naziler, Hitler deney yaptı. İnsanlar üzerinde deney yapamazsınız. İnsanın özgürlüğü, insanın değeri her şeyden daha önemli."

Etiketler
Nobel