Birleşik Arap Emirlikleri Mars'ı ilk kez fotoğrafladı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin salı günü Mars yörüngesine giren uzay aracı Hope, çektiği ilk fotoğrafı Dünya'ya ulaştırdı.

Birleşik Arap Emirlikleri Mars'ı ilk kez fotoğrafladı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin salı günü Mars yörüngesine giren uzay aracı Hope, çektiği ilk fotoğrafı Dünya'ya ulaştırdı. Mars fotoğrafı, gezegene 24 bin 700 kilometre uzaklıktan çekildi. Fotoğrafın, BAE'nin uzay aracının varışından bir gün sonrasına ait olduğu açıklandı.

Sol üst köşede Mars'ın kuzey kutbu, merkeze doğru Güneş Sistemi'ndeki en büyük volkan olan Olympus Mons görülüyor. Terminatör adı da verilen dev volkan, gün ve gece sınırının sağına bakınca fark edilebiliyor. Sıra halindeki üç volkan ise Ascraeus Mons, Pavonis Mons ve Arsia Mons olarak isimlendiriliyor. Biraz daha sağa bakınca dev kanyon sistemi Valles Marineris görülebiliyor.

BAE'nin Hope uzay aracı görevi için açtığı Twitter hesabından yapılan paylaşımda, fotoğraf paylaşılarak, "Hope'un Mars'a ait ilk fotoğrafı iletmesi ülkemiz tarihinde bir dönüm noktası ve BAE'nin uzay araştırmaları yapan ileri ülkeler arasına katıldığının da bir göstergesi" denildi.

Mars'ın atmosferini inceleyecek, hava olaylarını ve iklimini araştıracak Hope, Mars'a inmeyecek. Dünya'nın komşusunda bilimsel araştırmalara başlayan ilk Arap ülkesi olan BAE'deki bilim insanları özellikle Mars'ın atmosferini ve suyunu nasıl kaybettiğini anlamaya çalışacak. Görev, en az bir Mars yılı (687 Dünya günü) sürecek. (BBC Türkçe)

Etiketler
Birleşik Arap Emirlikleri