Doğal afetlerde iletişimi kolaylaştıracak uygulamalar

Doğal afetlerde yaralılarla iletişim kurabilmek ve yaralılara müdahale etmek için AKUT Güvendeyim, Deprem Bilgi Sistemi 3.0 gibi uygulamalar hayat kurtarıcı olabiliyor.

Doğal afetlerde iletişimi kolaylaştıracak uygulamalar

İzmir öğlen saatlerinde 6.9 büyüklüğündeki deprem ile sallandı. Yurttaşlar depremin ardından tedbir olarak sokağa indi. Depremin etkisiyle çok sayıda bina çöktü. İletişim ağlarında ise yoğunluk yaşandı.

Deprem ve diğer doğal afetlerde iletişi kolaylaştıracak ve telefonunuzda mutlaka bulunması gereken mobil uygulamaları Birgün gazetesi derledi.

AKUT GUVENDEYIM

AKUT Güvendeyim uygulaması deprem gibi doğal afet durumlarında sizlerin bilgilerini kısa mesaj ile önceden belirlediğiniz kişilere gönderiyor ve güvende olduğunuzu bildiriyor.

Ayrıca Güvendeyim uygulamasını kullanmak için internetinize gerek yok, doğal afet durumunda tek bir butona basılıyor ve konumunuz belirlediğiniz kişiler ile paylaşılıyor.

DEPREM BİLGİ SİSTEMİ 3.0

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan bu uygulama sayesinde son depremler hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

BRIDGEFY

Bridgefy isimli mesajlaşma uygulaması, şebekelerde kesinti yaşanması durumunda hayat kurtarıcı olabilir.

Uygulama, mesajlaşma için Bluetooth teknolojisini kullanıyor. Bu sayede mobil ağ ve Wi-Fi’nin hizmet vermemesi durumunda telefonun Bluetooth özelliğini kullanarak yaklaşık 50 metre uzaklıktaki Bridgefy kullanan arkadaşlarınıza mesaj gönderebilirsiniz.

Bridgefy’ın mesh özelliği büyük önem taşıyor. Bu özellik sayesinde her Bridgefy kullanıcısı, başkalarının uzaktaki kişilere mesaj gönderebilmesi için tıpkı baz istasyon gibi Bluetooth üzerinden dağıtım yapıyor.

Bridgefy’ı ne kadar çok kişi kullanırsa, kapsamı alanı o kadar artıyor.

FIRECAT

Uygulama, internet bağlantısı olmadan anlık mesajlaşma sağlıyor. Birbirine 9 metre uzaklıkta bulunan her telefonunun baz istasyonu görevi gördüğü uygulamayı kullanan kişi sayısı artıkça kullanım alanı genişliyor.

112 ACİL YARDIM BUTONU

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘112 Acil Yardım Butonu’ mobil uygulaması, bulunduğunuz konuma ambulans çağırmaya yarıyor. Telefon görüşmesi yapamadığınız durumda değilseniz bu uygulama hayat kurtarıcı olacak.

VOXER

Uygulama, internet bağlantısı üzerinden telefonu telsize çevirip, birden fazla kişiye sesli mesaj göndermeye olanak tanıyor. Ayrıca metin mesajı, fotoğrafları ve konum bilgisini de iletmeyi sağlıyor.

LIFE 360

Bu uygulamayı ailenizin, arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin canlı konumunu takip etmek için kullanabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz gruptaki kişilerin şu an nerede olduğu, en son nerede görüldüğü ve şarj durumunu görüntüleyebilirsiniz. Gruptakilerle mesajlaşabilirsiniz. Ayrıca araba sürdüğü zaman kaç kilometre hız ile gittiğini görmek de mümkün.

FIRST AID-IFRC

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan bu uygulama, yaralanmalara hangi ilk yardım metodunu uygulamanız gerektiğini Türkçe olarak anlatıyor. Ayrıca acil durumlara karşı hangi hazırlıkları yapmanız gerektiği de yazıyor.

Etiketler
Uygulama