Sosyal medyada yayılan 'numara komşum' akımında büyük tehlike

'Numara komşusu' akımında kişisel veriler ifşa olabiliyor. Israrla mesaj gönderen kişiler için hukuki yollara başvurmak mümkün.

Sosyal medyada yayılan 'numara komşum' akımında büyük tehlike

Sosyal medyada 'numara komşusu' akımı başladı. Kişinin cep telefonu numarasının son hanesinde bulunan rakamın bir altına ya da üstüne denk gelen, sahibi bilinmeyen, numaraya mesaj göndermesine dayanan 'numara komşusu' akımında kişisel verilerin gizliliği yaşanabiliyor.

Hiç tanımadığı birine sadece numara komşusu diye mesaj gönderen kişiler, başkalarının numaralarını, profil resimlerini ve yaşanılan konuşmayı internette yayımlayabiliyor.

Bilişim hukuku alanında çalışan Avukat Rıdvan Yıldız, görünüşte bir numaraya "selam" veya "merhaba" yazmanın bir suç ya da hak ihlali gibi görünmediğini belirtiyor ancak ortaya çıkacak sonuçların hukuki açıdan çok farklı olabileceğini söylüyor.

Yıldız, "Numara komşusuna mesaj akımının devamında mesaj ısrarı sürebilir. Bu noktada, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 123'üncü maddesinde düzenlenen 'huzur ve sükunu bozma' suçu oluşabileceği gibi cinsel taciz gibi suçlar da ortaya çıkabilir.

Yine bu mesajlar yüzünden insanların ilişkileri zarar görebilir, başka sorunlar doğabilir. Basit bir mesaj gibi görünen bir eylem, öngörülemeyen zarar ve sonuçlar doğurabilir. Bunlara dikkat etmek gerekir" diye konuştu.

Yıldız, söz konusu mesajlar nedeniyle insanların beklemedikleri bir şekilde kendilerini savcılık ve mahkemelerde bulabileceğini söyledi ve "Kişisel telefonlar insanların özeli olduğu için nasıl ki komşumuzun kapısını rastgele çalmıyorsak elektronik iletişimde de insanların özel hayatına dikkat etmeliyiz" diye ekledi.

Fotoğrafların da kişisel veri olarak nitelendirildiğini belirten Yıldız, "Bir taraf fotoğrafın silinmesini istiyorsa buna rağmen silmemek hukuka uygun olmayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Akıma katılan bir Twitter kullancısı da numara komşusunun Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir olduğunu fark etti ve Özdemir'le olan konuşmalarını paylaştı.

Sosyal medyada yayılan 'numara komşum' akımında büyük tehlike - Resim : 1

WHATSAPP İÇİN BAZI ÖNLEMLER VAR

En sık kullanılan mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ta fotoğrafınızın başka kişiler tarafından görülmesini istemiyorsanız uygulama içinde 'Ayarlar > Hesap > Gizlilik' adımlarını takip edebilirsiniz.

Bu sekmeden profil fotoğrafınızın, 'Hakkımda' kısmındaki bilgilerinizin kimler tarafından görüleceğini ve sizi kimlerin gruplara ekleyebileceğini düzenleyebilirsiniz. (AA)

Etiketler
Şile