Playstation fiyatlarında evdeki hesap çarşıya uymadı

Gümrükte yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV uygulanan oyun konsollarına, 30 Eylül tarihine kadar yüzde 50 de ek vergi getirilmişti. Bu süre 31 Aralık'a uzatıldı. Playstation'ın Türkiye fiyatının 9 bin TL'yi aşması bekleniyor.

Playstation fiyatlarında evdeki hesap çarşıya uymadı

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, birçok ithal üründe 30 Eylül 2020 tarihine kadar geçerli olan ek gümrük vergisi kararlarının süresi yıl sonuna uzatıldı.

Ek gümrük vergisi süresi uzatılan ürünlerden biri de video oyun konsolları oldu. Gümrükte yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV uygulanan Xbox, Nintendo Switch ve Playstation gibi oyun konsollarına, 18 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yüzde 50 de ek vergi getirilmişti.

18 Nisan’daki kararda 30 Eylül 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanacağı açıklanan ek verginin süresi, bugün yayımlanan kararla 31 Aralık 2020 (bu tarih dahil) tarihine kadar uzatıldı.

19 KASIM’DA SATIŞ FİYATI 9 BİN TL’Yİ AŞABİLİR

Playstation 5 piyasaya 499 dolar bedelle sunuldu.

Sozcu.com.tr geçen hafta yaptığımız hesaplamada, nakliye ve diğer masraflarla bu oyun konsolunun gümrük girişinin 4 bin TL olduğu varsayımı ile 19 Kasım’da Türkiye’de satışa sunulacak ürünün fiyatının o tarihte 6 bin 796 TL olacağını belirtmişti. Ancak ek vergi kararının uzatılmasıyla, o tarihteki satış fiyatı 8 bin 896 TL’ye yükseldi. Dolar/TL kurundaki artış, fiyatı daha da yukarı çekebilir.

Pandemi nedeniyle evde kalmak zorunda kalınması, oyun konsollarına talebi artırmış, bunu gören Maliye yetkilileri bu artış fırsatını hemen vergiye tahvil etmek için kolları sıvamıştı. Artan ithalatın cari açığı da artırması ve bunun da TL’nin değer kaybında etkili olması, ekonomi yönetimini ithalatı frenleyecek adımlar atmaya yönlendirmişti.

Etiketler
Türkiye Vergi PlayStation