Facebook’a küresel boykot: Nefret söylemlerini durdurun

Kampanya, ABD'de Coca-Cola, Unilever ve Ford dahil olmak üzere binden fazla markanın desteğini kazandı ve bunların bazıları boykotlarını küresel olarak genişletti.

Facebook’a küresel boykot: Nefret söylemlerini durdurun

#StopHateforProfit (Kâr için nefreti durdur) isimli sivil toplum kuruluşunun nefret söylemleri karşısında sessiz kalması gerekçesiyle Facebook’a yönelik başlattığı boykot kampanyası büyümeye devam ediyor.

Kampanya, ABD'de Coca-Cola, Unilever ve Ford dahil olmak üzere binden fazla markanın desteğini kazandı ve bunların bazıları boykotlarını küresel olarak genişletti. Şimdi, Avrupa'da Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (Centre for Countering Digital Hate/CCDH) tarafından koordine edilen koalisyon, İngiliz ve diğer Avrupalı şirketleri harekete katılmaya çağırıyor.

CCDH’den yapılan açıklamada, Facebook gelirlerinin yüzde 98’inin kullanıcı verilerini reklam verenlere satarak elde ettiğini hatırlattı. CCDH Genel Müdürü Imran Ahmed, “İngiliz ve Avrupalı reklam verenlerden ırkçılığa karşı tavır almaya ve gerçek bir değişiklik görene kadar Facebook'ta reklamlarını duraklatmaya çağırıyoruz” dedi.

Facebook ise yaptığı son açıklamada, anti-semitist paylaşımları sebebiyle tepkilerin odağında olan İngiliz müzisyen Wiley’in Facebook ve Instagram hesaplarını kapattığını açıkladı.

Ahmed, Facebook’u ırkçılığın yanı sıra COVID-19 sürecinde Facebook’ta yaygınlaşan aşı karşıtı paylaşımlar karşısında da sessiz kalmakla suçluyor.

İlk olarak The North Face’in destek verdiği boykot kısa sürede büyürken daha önce REI, Upwork, Patagonia ve Dashlane gibi şirketler temmuz ayında Facebook ve Instagram'a reklam vermeyeceklerini açıklamıştı.

Etiketler
Ford Facebook