İnfluencer ne demek?

Adını sıkça duymaya başladığımız internet kavramları arasında yer alan influencer her geçen gün adından söz ettirmeye devam ediyor.

İnfluencer ne demek?

Neredeyse hemen her gün gerek ismi ile gerekse çalışma modeli ile karşılaştığımız bu influencer ne demek sorusunu cevaplamak gerekirse.

Influencer bir ürünün sosyal medya üzerinde fenomen olan isimler tarafından doğrudan takipçilerine tanıtılması ve deneyimlerinin aktarılması sistemidir. Yani Youtbe, Twitter, Instagram, Twitch gibi platformlarda fenomen olan isimlerin bir ürün ve ya markanın tanıtım reklamını kendi sayfası üzerinden yapmasıdır. Influencer çalışmaları sosyal medyanın hızlı yükselişi ile marka ve şirketler tarafından oldukça tercih edilen modeller arasında yer alıyor.

Peki, influencer marketing ya da diğer bir deyiş ile influencer pazarlama modelinin marka ve şirketler tarafından tercih edilme sebebi nedir? Influencer modelinin tercih edilme sebeplerinin başında reklam bütçeleri yer almaktadır. Reklam bütçeleri televizyon, bilboard ve benzeri ortamlarda oldukça maliyetli modellerdir. Ancak sosyal medya fenomenleri tarafından gerçekleştirilen reklam çalışmaları yani influncer marketing çalışmaları çok daha düşük maliyetler ile gerçekleştirilmektedir. Influencer çalışmalarının tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise markaların reklamının yapılacağı ürünü doğru fenomen isim seçilmesi halinde doğrudan ilgili müşteriye tanıtmış olması gelmektedir.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse bir oyun klavyesi tanıtımının sosyal medya organlarından herhangi birinde video oyunlar üzerine yayın yapan ve fenomen bir isimle gerçekleştirmek doğrudan hedef kitleye ulaşmak anlamına gelmektedir. Bu yüzden markalar influencer çalışmalarını tercih etmektedir. Influencer marketing çalışmaları her ne kadar markalar ve fenomen isimler arasında gerçekleştirilse de bu çalışmalar oyun ajansı ya da video marketing ajansı olarak adlandırılan ajanslar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda video marketing ajansı fenomen isimlere markalar ile anlaşma sağlayacak çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Aynı zamanda tam tersi şekilde bir marka ya da ürüne uygun fenomen isimleri bulma çalışmalarını da ajanslar gerçekleştirmektedir. Oyun ajansı olarak adlandırılan bu ajanslar bir anlamda fenomen isimler ile markaların bir araya gelmesinde elçilik sağlayan isimlerdir. Tüm bu çalışmalar uygun fenomen bulmadan başlayarak anlaşmanın imzalanıp influencerın gerçekleştirilmesine kadar devam etmektedir.

Etiketler
Inter