10 milyon yıllık fosil, insan evrimine yeni bakış sunuyor

10 milyon yıllık Rudapithecus pelvisinin incelenmesi, insan atalarının modern Afrika maymunlarından evrimleşmemiş olabileceğini gösteriyor.

10 milyon yıllık fosil, insan evrimine yeni bakış sunuyor

Orta Avrupa’daki eski bir maden kasabasının yakınında, turkuaz mavisi ocak suyu ile tanınan yerde Rudapithecus fosili bulundu. Fosilleşmiş maymun, 10 milyon yıl boyunca Macaristan’ın Rudabánya kentinde, insanların nasıl evrimleştiğinin kökenini aydınlatmak için bekledi.

Rudabánya’daki fosilin sağladığı şey bir iskeletin en bilgilendirici kemikleri arasında olan ancak nadiren günümüze kadar korunan bir pelvisti.

Carol Ward liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, bu yeni pelvisi analiz etti ve insanın iki ayaklılığının (veya insanların iki ayağı üzerinde hareket edebilme kabiliyetinin) muhtemelen daha önce tahmin edilenden daha derin atalara sahip olabileceğini keşfetti.

Rudapithecus pelvisi, bu fosili incelemek için Ward’ı birlikte çalışmaya davet eden bir antropoloji profesörü olan David Begun tarafından keşfedildi.

Profesör Begun’ın uzuv kemikleri, çeneler ve dişler üzerine yaptığı çalışmalar, Rudapithecus türünün modern Afrika maymunları ve insanlarının akrabası olduğunu gösterdi. Bu durum, fosilin Avrupa’da bulunması göz önüne alındığında oldukça ilgi çekiciydi.

Ancak Rudapithecusların duruşu ve hareket edişi hakkındaki bilgiler kısıtlı. Bu yüzden pelvisin keşfi çok önemli.

10 milyon yıllık fosil, insan evrimine yeni bakış sunuyor - Resim : 1

Araştırmanın baş yazarı Ward, “Rudapithecus oldukça maymun gibiydi ve muhtemelen maymunlar gibi dallar arasında hareket ediyordu; vücudu dik duruyor ve kolları ile tırmanıyordu.” diyor.

Bununla birlikte, modern büyük maymunlardan daha esnek bir alt sırtı vardı, yani Rudapithecus yere indiğinde, insanlar gibi daha dik durma yeteneğine sahip olmalıydı. Bu kanıt, insan atalarının neden dört ayaktan iki ayak üzerine kalktıklarını sormaktansa, belki de atalarımızın neden ilk başta dört ayak üzerinde olduğunu sormamız gerektiği fikrini destekliyor.

Modern Afrika maymunları uzun bir pelvise ve kısa bir alt bele sahip, çünkü oldukça büyük hayvanlar. Bu durum, neden genellikle yerdeyken dört ayak üzerinde yürüdüklerinin de bir nedeni.

İnsanların daha uzun, daha esnek alt sırtları var; bu da insan evriminin karakteristik bir özelliği olan dik durmalarını ve iki bacak üzerinde etkili bir şekilde yürümelerini sağlar.

Ward, insanlar Afrika maymunu benzeri bir vücut yapısından evrimleşmişse, alt sırtın uzaması ve pelvisin kısalması için önemli değişiklikler yapılması gerektiğini söylüyor. İnsanlar Rudapithecus’a daha çok benzeyen bir atadan evrilmiş olsaydı, bu geçiş çok daha kolay olurdu.