Türkiye’ye Wikipedia için Ekim sonuna kadar süre verildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Wikipedia’ya (Vikipedi) Türkiye’de getirilen erişim yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle (AİHS) uyumlu olduğunu kanıtlaması için hükümete 31 Ekim 2019’a kadar süre verdi.

Türkiye’ye Wikipedia için Ekim sonuna kadar süre verildi

AİHM, Wikipedia'ya Türkiye’de getirilen erişim yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile uyumlu olduğunu kanıtlaması için hükümete Ekim ayı sonuna kadar süre verdi.

Wikipedia’ya erişim, ‘Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler’ nedeniyle 29 Nisan 2017 tarihinde engellenmişti.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre AİHM, Wikipedia’nın bağlı olduğu Wikimedia Vakfı’nın Ankara’ya karşı dava başvurusu dosyasını hızlandırılmış prosedürle işleme koydu.

Mahkeme temmuz başında aldığı ve bu hafta kamuoyuyla paylaşılan kararla 29 Nisan 2019 tarihinde yapılan başvuruyla ilgili olarak hükümete ve davacı tarafa sorular yöneltti.

AİHM Wikipedia tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 2017'de yapılan bireysel başvuruyu gündeme taşıdı.

İki yıldır başvuruyu sonuçlandırmayan AYM’nin bireysel haklar alanında ‘etkin iç hukuk yolu’ olup olmadığı konusunda taraflardan görüş istedi ve AYM’nin, internet sitelerinin yasaklanmasıyla ilgili tutumu hakkında bilgi talebinde bulundu.

Mahkeme kanunun uygulanışını gözden geçirmek amacıyla halihazırda erişimi yasaklanmış internet sitelerinin sayısı hakkında da Türk hükümetinden bilgi istedi.

Taraflardan gelecek yanıtlara göre davayı esastan görecek AİHM, gerekli görmesi halinde Strasbourg’da duruşma düzenleyecek.

Etiketler
AİHM İnsan hakları Mahkeme Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi