Facebook skandalı 30 milyon kullanıcıyı etkiledi

Cambridge Analytica skandalına bir yenisini daha ekleyen Facebook, bir kez daha kullanıcıları ve kullanıcı verilerinin gizliliğini koruyamamaktan dolayı rekor bir bedel ile karşı karşıya.

Facebook skandalı 30 milyon kullanıcıyı etkiledi

İlgili sosyal medya sitesinin bir numarası Mark Zuckerberg, Amerikan Federal Ticaret Komisyonu ve Adalet Bakanlığı tarafından gelecek olan cezanın onaylanmasını bekliyor.

Facebook neden ceza aldı? 5 milyar dolar bedelin sebebi ne?

Günlerdir internet basınında yer alan Facebook – Federal Ticaret Komisyonu anlaşması hakkındaki bazı detaylar, sonunda ortaya çıktı. Facebook’un bilgi gizliliğini tam olarak nasıl ihlal ettiği iki ana yönteme dayandırılıyor. Washington Post ile Consumer Reports, yaşanan hadisenin arka planını ortaya koydu.

Washington Post’un bu hususa ilişkin yaptığı ilk açıklama, Facebook’un iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi ile ilgili. Zira kullanıcılar, bu yapı sayesinde, Facebook’a verdikleri telefon numarası aracılığı ile siteden bir kod alırlar ve onu kullanarak sisteme giriş yaparlar.

Tam da burada ihlalin gerçekleştirildiğini iddia eden gazete, sosyal medya mecrasına reklam verenlerin haksız bir avantaja sahip olduğunu belirtti. Haksız kazancın sebebini açıklayan yazarlar, ortak bir bildiri paylaşarak şunu söyledi:

“Facebook, kendi kullanıcılarının rızası olmadan, iki faktörlü kimlik doğrulama sistemini kullananların telefon numaralarını reklam verenlere iletti. Reklam veren insanlar, bu sayede, onların telefon numaralarını hem pazarlama hem de reklam hedefleme çalışmaları için kullandılar.”

Facebook skandalı 30 milyon kullanıcıyı etkiledi

Bu rekor cezanın ikinci perdesi, aslında, Consumer Reports’un geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı bir açıklamaya dayanıyor. Consumer Reports, bazı Facebook kullanıcılarının yüz tanıma sistemini kapatamadıklarını ifade etmişti.

Bunu dikkate almayan Facebook’u komisyona şikayet eden kurum, 30 milyon kullanıcıyı etkileyen konuyu şöyle izah etmişti: “Mark Zuckerberg’in ekibi, bir kişinin fotoğrafında yer alan başka bir kullanıcıyı tanımlayan ve o kişinin otomatik olarak etiketlenmesini sağlayan sistemin nasıl kapatılacağı konusunda insanları yanılttı.”

Komisyon ile Facebook arasındaki anlaşma, sitenin ve sitenin kullanıcı verilerinin güvenliğini gözetleyerek ticari uygulamaları kontrol edecek. Bu sayede, ticari etkinliklerin doğru ve kanunlara uygun bir şekilde yapılması sağlanacak. 5 milyar dolarlık bu anlaşma, bir teknoloji şirketine karşı bugüne kadarki verilen en büyük para cezası olacak.

2018 yılında toplam 55 milyar dolar gelir elde eden Zuckerberg, 5 milyar dolarlık cezadan çok etkilenmeyecek gibi duruyor.

Etiketler
Rekor Facebook Mamak