Her 4 kişiden birinin sorunu: İşte kemik erimesinden korunmanın yolları

En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan ‘osteoporoz’ kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile yaşam standardını düşürüyor. Günümüzde dünyada 200 milyondan fazla insanda kemik erimesi olduğu tahmin edilirken osteoporozun erken dönemde teşhis edilmesi büyük önem taşıyor.

Haberin devamı için tıklayınız

İlerleyen yaşlarda insanların korkulu rüyası olan ve en sık görülen metabolik kemik hastalığı olan ‘osteoporoz’ düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize bir iskelet sistemi sorunu olarak tanımlanıyor.

Günümüzde dünyada 200 milyondan fazla insanda kemik erimesi olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de son yıllarda yapılan bir çalışmada da; 50 yaş üstündeki her dört kişiden birinde kemik erimesi tespit edilmiş. Osteoporoz yaşam süresi uzadıkça giderek daha büyük ve daha önemli bir halk sağlığı sorunu haline geliyor.

Ciddi bir travma olmaksızın basit düşme veya zorlanma ile oluşabilen kırıklar, osteoporozun yol açtığı en önemli problemlerden. Bu nedenle osteoporozun, henüz kırığa yol açmadan erken dönemde teşhis edilip gerekli önlem ve tedaviler ile kontrol altına alınması büyük önem taşıyor.