'Yıldızlar Arası Sindirella' raflarda

Abone ol

Deborah Underwood'un yazdığı, Meg Hunt'ın resimlediği "Yıldızlar Arası Sindirella"yı mahpus gazeteci/yazar Ayşe Düzkan Türkçe'ye kazandırdı.

Güldünya Yayınları'nın yeni çocuk kitabı "Yıldızlar Arası Sindirella" raflarda. Ancak kitaptaki Sindirella o bildiğimiz, elinde süpürgesiyle baloda tanıştığı prensin yolunu gözleyen Sindirella değil. Bu Sindirella, alet çantasını elinden düşürmeyen, ocağın başında durmaya vakti olmayan, prenses olmaktan daha büyük hayalleri olan bir Sindirella.

Deborah Underwood'un yazdığı, Meg Hunt'ın resimlediği "Yıldızlar Arası Sindirella"yı mahpus gazeteci/yazar Ayşe Düzkan Türkçe'ye kazandırdı.

Ayşe Düzkan'a, KHK'yla kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği nedeniyle yargılanmış ve bir yıl altı ay hapis cezası verilmişti. Kendisine tebligat yapılmayan Düzkan, 29 Ocak 2019'da İstanbu Adliyesi'nde İnfaz Savcılığı'na teslim olmasının ardından ve Bakırköy Kadın Cezaevi'ne götürülmüştü.

Kırmızı başlıklı kızın başlığı mavi olsa...
Yayınevi, bu yeni kitabını şu sözlerle anlatıyor:

"Hiç düşündünüz mü kırmızı başlıklı kızın başlığı neden mavi değil de kırmızıydı? O güzel kurabiyeleri annesi değil de babası yapsa olmaz mıydı? Büyükannesini koca ağızlı kurttan kurtaran köylü, erkek değil de kadın olsaydı, Rapunzel uzun saçlarını kuleden sarkıtacağına, prensin uzun sakallarına tırmansaydı, Pamuk Prenses'in annesi 'Ayna ayna söyle bana, benden daha güzeli var mı bu dünyada?' yerine 'Ayna ayna söyle bana kadınların başaramayacağı ne var bu dünyada?' diye sorsa daha hoş olmaz mıydı? Kuşaktan kuşağa çocuklara hayaller kurduran Külkedisi Sindirella'yı hiç böyle görmediniz."

"Zeki, güçlü ve cesur"

Deborah Underwood klasik bir peri masalını neden yeniden yazdığını ise şöyle açıklıyor:

"Uzayda geçen bir peri masalı fikri hoşuma gitmişti. Ayrıca Sinderella'nın geleneksel hikâyede olduğundan daha fazla güce sahip olmasını istedim. Küçükken okuduğum prensesler kendi kaderlerinin sahibi değildi.

"Pamuk Prenses ve Uyuyan Güzel, sadece uyumakla kalmaz, aynı zamanda hikâyelerinin kritik bölümlerinde komadadır. Külkedisi prensin onu kurtarmasını beklediği evde hapistir. Tanıdığım kızlar zeki, güçlü ve cesur. Bana öyle geliyor ki, akıllı, güçlü ve cesur bir peri masalı kahramanını okuma seçeneğini hak ediyorlar."

Yayınevi daha önce dünyanın en iyi feminist çocuk kitapları arasında gösterilen "Küçük Feministin Kitabı", süslenmeyi seven bir oğlanı konu alan "Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise" ve "Küçükler İçin Demokrası̇nı̇n El Kitabı" gibi çocuk kitapları yayımlamıştı.

Nil Karaibrahimgil ve Kalben'den konser iptali Kültür - Sanat İzmirli opera sanatçısı İtalya yolcusu Kültür - Sanat Begüm Akkaya: Güvenli alanımdan çıktım Kültür - Sanat Yatalak kalan Rus genci evlat edinmişti! Hikayesi film oluyor Kültür - Sanat