Yargıtay'ın beraat talebine rağmen Cumhuriyet yazarları tahliye edilmedi!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mahkûmiyet kararlarının bozulmasını istemesine rağmen Cumhuriyet davası tutukluları tahliye edilmedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün 5 yılın altında ceza alanlara istinaf sonrası temyiz yolunun da açılanacağını belirtmesine ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gazeteciliğin yargılandığı Cumhuriyet davasına verilen mahkûmiyet kararlarının bozulmasını istemesine rağmen Cumhuriyet davası kapsamında tutuklu bulunan eski yazar ve yöneticiler Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve muhasebe sorumlumuz Emre İper 100 gündür cezaevinde.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Seyhan Avşar'ın haberine göre; Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 18 Haziran tarihinde çözülmesi gereken sorunlardan birinin aynı dosyada sanıklardan bir kısmı Yargıtay’a giderken, bir kısmı ile ilgili Yargıtay yolunun kapalı olduğuna dikkat çekmiş ve “Yargıtay inceleme sonucunda o dosyadaki tüm fiilin vaki olmadığı hususları karar verilse bu kişinin içerde yatmış olduğu infazı, cezaevinde yatmış olduğu süreler hukuk devleti tarafından nasıl karşılanacak. Bu durum muhakkak düzeltilmelidir” demişti.
Gül’ün bu açıklaması Cumhuriyet davasında 5 yılın altında hapis cezasına mahkûm edilen ve mahkûmiyet kararı onandığı için cezaevine giren eski yazar ve yöneticilerimiz ile muhasebe sorumlumuz Emre İper’i anlatıyordu. Ancak Gül’ün açıklamalarının üzerinden 1.5 ay geçmesine rağmen tutuklu gazeteciler tahliye edilmedi.
Reform sonbahara
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan başlıklar doğrultusunda hazırlanan ilk yargı paketi 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulmuş Bakan Gül, “Yakın zamanda birinci yargı paketi gündeme gelecektir ortak katılımla diye düşünüyorum” açıklamasını yapmıştı. Ancak üzerinden geçen süreye rağmen yargı paketi bir türlü TBMM’ye getirilemedi.
Meclis tatile girdi. Şu an cezaevinde bulunan gazetemiz eski yazar ve çalışanları ile çok sayıda gazeteci, aydın, hak savunucusu sonbaharı yani Meclis’in açılmasını bekliyor. Yargı paketinde ayrıca düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki davalarda tutukluluğu zorlaştırmak ya da tutuklu bulunanların tahliyesini sağlamak söz konusu.
Gazetenin eski yazar ve çalışanlarının da yeni yargı paketinin Meclis’e gelerek yasalaştırılması halinde acilen tahliye edilmesi bekleniyor.
Tüm bu süreç devam ederken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet davasına verilen mahkûmiyet kararlarının bozulmasını istedi.
Gözler Yargıtay’da
Tebliğname hazırlayan başsavcılık, dava konusu eleştiri ve yorum niteliğindeki haberlerin “terör örgütlerine yardım suçuna vücut vermeyeceğini” belirterek, “Cumhuriyet gazetesinin terör örgütlerine yardıma dönüşen yayın politikasındaki değişikliğe çanak tuttukları iddiası olgusal içeriklerden yoksundur” dedi.
Başsavcılık; bozma kararının, Kadri Gürsel ile 5 yılın altında aldıkları cezaları kesinleşen ve halen cezaevinde olan Bülent Utku, Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik’e sirayet ettirilmesini de istedi. Cumhuriyet davasının avukatları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın davada verilen mahkûmiyet kararlarının bozulmasına ilişkin hazırladığı tebliğname üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne başvurarak dosyanın öncelikli olarak incelenmesini istedi.
Şimdi ise gözler Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde... Ceza dairesinin bozma kararı vermesi durumunda tutuklu bulunan gazetenin eski yazar ve çalışanları tahliye edilecek.
25 NİSAN’DA CEZAEVİNE GİRDİLER
Operasyon 31 Ekim 2016’da dönemin Cumhuriyet Gazetesi'nin yazar ve yöneticilerinin gözaltına alınmasıyla başlatıldı.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda gazetenin eski yazar ve çalışanlarına çeşitli miktarlarda hapis cezaları verilmişti.
5 yılın üzerinde hapis cezası alan isimlerin dosyaları temyiz için Yargıtay’a taşınırken, 5 yılın altında ceza alan 8 kişi hakkındaki karar 19 Şubat’ta İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı. 5‘i eski 6 Cumhuriyet çalışanı 25 Nisan tarihinde cezaevine girmişti.