Türkiye'ye demokrasi dersi veren köy yeniden sandık başında

Abone ol

31 Mart'ta yapılan muhtarlık seçiminin ardından Türkiye demokrasi tarihine örnek bir davranışla giren Çorum'un merkeze bağlı köyü Büğet bugün yeniden seçime gitti.

31 Mart'ta yapılan muhtarlık seçiminin ardından Türkiye demokrasi tarihine örnek bir davranışla giren Çorum'un merkeze bağlı köyü Büğet bugün yeniden seçime gitti.

31 Mart'ta İki adayın yarıştığı seçimde kazanan aday Saffet Kışla "en az 6 aylık ikamet şartı"nı sağlayamaması üzerine mazbata seçimi iki oyla kaybeden aday İsmail Akpınar'a verilmişti.

Akpınar başkasının kazandığı muhtarlığı yapmasının etik olmadığı gerekçesiyle istifa etmiş ve köyde yeniden seçim kararı alınmıştı.

Çorum Merkeze bağlı Büğet köyünde 31 Mart 2019 gerçekleştirilen seçimde vatandaşlar, köy muhtarını belirlemek için sandık başına gitti. Seçim sonucunda iki dönemdir muhtarlık görevini sürdüren adaylardan İsmail Akpınar 143, Saffet Kışla 145 oy aldı.

Bunun üzerine Akpınar, Kışla'nın “en az 6 aylık ikamet şartı”nı yerine getirmediği gerekçesiyle Merkez İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Seçim kurulunun incelemesinde Kışla'nın, mahalli idarelerle ilgili yasadaki adaylığa ilişkin “En az 6 aydan beri o mahalle veya köyde oturmak” şartını yerine getirmediği belirlendi. Bunun üzerine seçim kurulu, en çok oyu alan ikinci aday konumundaki Akpınar'ın muhtar olmasına karar verdi.

İlçe Seçim Kuruluna giderek mazbatasını alan Akpınar, “Başkasının kazandığı muhtarlığı yapmasının etik olmadığı” gerekçesiyle aynı gün Çorum Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğüne giderek, azalarıyla görevlerinden istifa etti. İstifaların kabul edilmesinin ardından İl Seçim Kurulu tarafından Büğet köyünde 2 Haziran'da muhtarlık seçimi yapılması kararlaştırıldı.

“Kazandığımız muhtarlığı ve hak ettiğimiz maaşı alalım”

Akpınar, kararın ardından yaptığı açıklamada, “İki oyla da olsa seçimi kaybettik. Kaybettiğimiz için başkasının kazandığı muhtarlığı yapmak istemiyorum. Kendimiz kazanalım, kendimiz yapalım düşüncesindeyiz. Devletin verdiği maaş da 5 yıl boyunca boğazımızdan geçmesin. Kazandığımız muhtarlığı ve hak ettiğimiz maaşı alalım.” ifadesini kullanmıştı.

Büğet köyü bugün yeniden sandık başında

Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun kararı gereği Büğet köyünde ikamet eden seçmenler bugün yeniden sandık başına gitti. Köyden edinilen bilgiye göre seçime ilgi 31 Mart’a göre daha yoğun. Köy sakinleri kadar tüm Türkiye de saat 17.00’de açılacak sandıklardan nasıl bir sonuç çıkacağını merak ediyor.

CHP'nin Honaz adayı Yüksel Kepenek: 2. raundu da kazanacağız Siyaset Sivas'ta 15 yerde muhtarlık ve aza seçimi için oy veriliyor Siyaset Ekrem İmamoğlu'ndan Dilek İmamoğlu paylaşımı: Ne mutlu bana Siyaset YSK'nın suç duyurusunda bulunduğu hâkim Güneş: Madem bu kadar suçu işledik... Siyaset