Trump'ın azil sürecince yeni gelişme

Abone ol

Demokratların çoğunlukta olduğu Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi'nde çarşamba günü Başkan Donald Trump'ın azil süreciyle ilgili hazırlanan dosya oylamaya sunularak Senato'ya gönderilecek.

Demokratların çoğunlukta olduğu Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi'nde çarşamba günü Başkan Donald Trump'ın azil süreciyle ilgili hazırlanan dosya oylamaya sunularak Senato'ya gönderilecek.

Bu gelişmeyle Trump'ın azil soruşturması yeni bir aşamaya girecek ve ABD Başkanı'nın azil sürecini yönetecek yetkililer belli olacak.

Euronews'dan Kerem Congar'ın haberine göre; Senato Başkanı Mitch McConnell daha şimdiden duruşma tarihini 21 Ocak belirlerken, şahitlerin çağırılmasının olumsuz sonuçlar verebileceğini duyurdu.

53 sandalyeye sahip ve çoğunlukta olan Cumhuriyetçi üyelerden Senato'da azil soruşturması kapsamında Trump lehine bir karar çıkması bekleniyor. Demokratların Senato'da 45 üyesi bulunurken, 2 de bağımsız üye yer alıyor.

Cumhuriyetçi senatörler Temsilciler Meclisi'ndeki oylamanın ardından ABD Başkanı Trump'a destek mesajı vermiş ve duruşma sırasında yeni bir tanık dinlenmeyeceğini işaret etmişti. Demokratlarsa Trump aleyhine daha fazla kanıt ortaya çıkacağını düşünüyor.

Demokratların lideri Nancy Pelosi, "Amerikan halkı gerçeği bilmeyi hak ediyor ve Anayasa bir yargılama yapılmasını öngörüyor. Başkan ve senatörler bu durumdan sorumludur." diye konuştu.

Pelosi, geçtiğimiz günlerde ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Nadler'e, azil maddelerinin Senato’ya gönderilmesi ve süreci yönetecek yetkililerin atamaları konusunda hazır olmasını talep ettiği bir mektup göndermişti. Eğer Trump yargılanır ve şahitlerin çağrılmasına izin verilirse Cumhuriyetçiler azil soruşturmasını tetikleyen koruma altındaki itirafçıları mahkemeye davet edebilecek.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım'da kamuya açık oturumlar düzenlenmiş, Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Trump'ın azil süreci nasıl başladı?

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ülkesinin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle 24 Eylül 2019 tarihinde hakkında azil süreci başlatılmıştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 25 Temmuz'da Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak, Ukrayna'ya yapılacak yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

Amerikan halkının çoğunluğu Trump'ın yargılanmasına destek veriyor

Pew Research Center'ın yaptığı ankete göre Amerikalıların yüzde 54'ü Demokratların Trump hakkında başlattığı azil sürecini desteklerken, ankete katılanların yüzde 44'ü buna karşı çıkıyor.

1-13 Ekim arasında 3 bin 487 kişi ile yapılan anket, Trump'ın Ukrayna lideri Volodymyr Zelensky ile telefon görüşmesinin yayınlandığından bu yana azledilmesi konusundaki görüşün ağır basmaya başladığını gösteriyor.

Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin azil maddelerini kabul etmesi beklenmiyor ancak böyle bir senaryo gerçekleşirse Donald Trump, ABD tarihinde Andrew Johnson ve Bill Clinton'dan sonra Kongre tarafından azledilmiş olan üçüncü başkan olarak tarihe geçecek.

Ruhani: Ortadoğu'daki Avrupalı birlikler tehlikede olabilir Dünya İsrail, Mısır'a doğalgaz ihraç etmeye başladı Dünya Instagram ve Facebook Süleymani'ye destek mesajlarını sildi Dünya ABD’de yolcu uçağı okulun üzerine yakıt boşalttı: 26 yaralı Dünya