Restoran açarken bilinmesi gerekenler

Abone ol

Çok geniş bir yemek kültürüne sahip bu coğrafyada, birçoğumuzun aklına en az bir kez restoran açma fikri gelmiştir. İnsanlara yemek hizmeti vermekten çok daha fazlasını gerektiren restoran açmak ve işletmek belirli adımlara dikkat edildiğinde çok kolay bir iş haline geliyor. Sizler de restoran açmak istiyorum diyorsanız yazıyı çok dikkatli bir şekilde okumanızı öneririz.

İnsanlar restoranlara yalnızca yemek yemek için değil, buluşmalar, toplantılar ve eğlence amacıyla da sıkça gider. Ne tür bir restoran açacağınıza karar verdikten sonra yapmanız gereken: adım adım belirli adımlara dikkat ederek hareket etmek olacaktır. “Restoran Nasıl Açılır?” sorusunun cevabını sizler için derledik:

Restoran Açma Kararı

Keyifli ve bir o kadar sorumluluk gerektiren bir iş gibi gözükse de restoran açıp işletmek ağır sorumluluklar gerektiren bir iştir. Muhasebeden, müşteri ilişkilerine kadar tüm sorumluluk size ait olduğundan restoranda oluşabilecek herhangi bir sorunu da sizin çözmeniz gerekecektir.

Başarılı bir restoran sahibi olabilmeniz için özveri ile çalışmanız gerekir. Siz restoranınıza ne kadar fazla zaman ayırırsanız başarıyı da o ölçüde yakalarsınız. Restoranın yönetimi tamamen size ait olduğundan vereceğiniz kararlar tamamen sizi ilgilendirir. Dolayısıyla vereceğiniz iyi veya kötü kararlardan tamamen siz sorumlu olursunuz.

Tüm bunların farkına vardıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey restoranınızın konseptine karar vermektir. “Nasıl misafirler ağırlayacağım?”, “Hangi yemekleri müşterilere sunacağım?” gibi soruların cevaplarını bu aşamada vermelisiniz.

Bazı büyük restoran işletmeleri bayilik vererek, hem bir restoran zinciri oluşturmayı hedefliyor hem de daha piyasaya girdiğiniz ilk günden itibaren güvenilir bir işletme olarak bilinmenize olanak sağlıyor. Eğer bayilik usulüyle bir restoran açmak istiyorsanız ilgili restoran işletmeleri ile görüşmelisiniz. “Kendi markam olsun, kendim bir şeyleri üzerine koyarak ilerlemek istiyorum” diyorsanız, restoran açmak için gerekli belgeleri toplamaya yavaş yavaş başlamalısınız. Restoran sahibi olmak demek aslında bir şahıs şirketi açmak anlamına gelmektedir. Adım adım ilerlediğinizde restoran açmak oldukça kolay bir hâl alıyor.

Restoran Açmak İçin Gerekli Belgeler

Restoran açmak için gerekli olan başlıca belgeler sırasıyla şunlardır:

Vergi Dairesi Açılışının yapılması
Abonmanlıkların yaptırılması
Esnaf odasına kayıt yaptırılması
Ticaret odasına kayıt yaptırılması
İşyeri açma ruhsatı

Şahıs şirketi açmak için gerekli olan evraklar da hemen hemen restoran sahibi olmak için edinmeniz gereken belgeler ile aynıdır.

Restoran ya da kafe açmanın yolu şahıs şirketi kurmaktan geçer. Bir restoran sahibi olduğunuzda aslında bir şirket sahibi de olursunuz. Bu yüzden şirket kurmak için geçerli olan çoğu kural ve belge gereksinimi restoran açmak için de gereklidir.

Restoran Açmak Maliyetli mi?

Her işin kendi içerisinde bazı maliyetleri vardır. Yalnız restoran için düşünecek olursak bu maliyet, restoranın yerine göre değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak oldukça yüksektir.

Restoranı başarılı bir şekilde işletebilmeniz için müşterilere sunduğunuz yemeklerin fiyatları, aylık gideriniz, aylık borcunuz ve aylık kazancınız dengeli olmalıdır. Bu denge birkaç ay içerisinde kendiliğinden kurulur. Eğer bu dengeyi kuramazsanız restoranınızın kalıcılığını sağlayamazsınız.

Restoran Açmanın Avantajları ve Dezavantajları

Restoran açmak kendi işinin sahibi olmak demektir. Bu kimi zaman bir avantaj haline gelebildiği gibi kimi zaman ise dezavantaj olarak görülebilir. Restoran sahibi siz olduğunuzdan verdiğiniz kararlar çok önemlidir. İyi veya kötü kararlarınızdan yalnızca siz sorumlu olacaksınız.

* Güncel mevzuat, yukarıda listeli bilgilerden farklılık gösterebilir. Her ilgili belediyenin uygulamaya koyduğu ruhsat işlemleri farklılık gösterebilir.

Meteorolojiden zirai don uyarısı Güncel Kamyonet kar nedeniyle kayarak köprüde asılı kaldı! Güncel