Moratoryum nedir? Moratoryum ilan edilirse ne olur?

Abone ol

Moratoryum genel anlamda yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesinin yasal olarak ertelenmesi anlamına gelir. Bir ülke moratoryum ilan ederse ne olur?

Moratoryum genel anlamda yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesinin yasal olarak ertelenmesi anlamına gelir.

Özelinde ise moratoryum denince borç yükümlülükleri akla gelir. O nedenle “borç moratoryumu” demek yerine çoğunlukla yalnızca moratoryum denir. Bu anlamda moratoryum borç erteleme anlamına gelir.

Genellikle bir ülkenin borçlarını ödemeyi bir süreliğine durdurmasına o ülkenin moratoryum ilan etmesi denir. Moratoryum ilan edildiği zaman borç ortadan kalkmaz, sadece ödemelere ara verilir. Moratoryum ilan eden bir ülke borç taksitlerinin belirli bir kısmını ödeyebilir veya hiçbirini ödemez.

Geçtiğimiz yıllarda Meksika, Peru, Brezilya, Arjantin, Rusya ve Pakistan moratoryum ilan etmişlerdir.

Osmanlı İmparatorluğu 1875 yılında moratoryum ilan etmiş ve 1881’de Duyun-i Umumi idaresi kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti de 1958 yılında moratoryum ilan etmiştir.

Geminbeli Tüneli 2021'de hizmete girecek Güncel FETÖ'nün sözde 'tıp imamı' yakalandı Güncel Banyoda gizli kamerayla eşi ve akrabalarını kayda alan koca hakkında karar Güncel Hemzemin geçidi kullanmadı, yük treninin çarpmasıyla yaşamını yitirdi Güncel