Kadınlar sokaklarda: 'Evde, işte, tarlada, okulda eşitlik'

Abone ol

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde dünya genelinde kadınlar eşitlik için sokaklardaydı.

Dünyanın birçok ülkesinde kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sokaktaydı.

Hindistan, Dominik, Fransa’da binlerce kadın sokağa çıkarken, Meksika’da hükümet resmi binaların önüne bariyerler dikerek kadınları engellemek istedi.

Birgün'de yer alan habere göre, Gazze’de ise kadınlar “Kendimizden eminiz” dedi. Bu yılki eylemlerde de cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine, yoksulluğa ve kadın katliamlarına dikkat çekildi.

İŞTE, EVDE, TARLADA, OKULDA EŞİTLİK

Fransa’da kadınlar, cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için grev gerçekleştirdi. Ülkedeki birçok sendika grev öncesi imzaladıkları ortak bildiride, “8 Mart’ta, salgının yarattığı krizin bedelini işlerimizle, maaşlarımızla, bedenlerimizle ödemeyi reddetmek için dünyanın her yerindeki kadınlarla birlikte grevde olacağız” ifadelerini kullandı. Bildiride, “Yaşadığımız eşi görülmemiş krizin kadınlar üzerinde doğrudan etkisi var. Bu kriz kadın emekçilerin çoğunluğu oluşturduğu birçok mesleğin sosyal gerekliliğine ışık tuttu. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ortaya koyduğu gibi dünya genelinde krizin neden olduğu iş kayıpları ve gelir düşüşleri, erkeklerden çok daha fazla kadınları etkiledi” dendi.

Hindistan’da da binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yeni tarım yasalarını aylardır protesto eden çiftçilerin eylemine katıldı. Hindistan’da, Pencap, Haryana ve Uttar Pradeş’ten gelen 20 binden fazla kadın Yeni Delhi’deki protestolara katıldı. Hardal tarlalarını temsil eden sarı örtüler takan binlerce kadın yeni tarım yasaları karşıtı sloganlar attı. 40 bini aşkın katıldığı yürüyüşte konuşma yapan Veena, “Bugün kadın gücünü göstermek açısından önemli bir gün. Eğer kadınlar birleşirse hedeflerimize daha hızlı şekilde ulaşacağımıza inanıyorum” dedi. Kadın hakları savunucusu Kavitha Kuruganti ise, “Bugün kadınlar tarafından yönetilecek, konuşmacılar kadınlar olacak, birçok feminist konuşma yapacak ve bu yasaların kadın çiftçiler için ne anlama geldiğine dair tartışmalar olacak” ifadelerini kullandı. Gazze Şeridi’nde kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yürüyüş düzenledi. Filistin Olimpiyat Komitesi ile Filistin Spor Kültürü Federasyonu tarafından “Kendinden Emin Adımlar” sloganıyla organize edilen yürüyüşe onlarca kadın katıldı.

HÜKÜMETİN KADIN KORKUSU BİTMİYOR

Kadın cinayetlerinin artış gösterdiği ülkelerden biri olan Meksika’da, 8 Mart eylemleri gerekçe gösterilerek başkanlık sarayı gibi bazı hükümet binaları metal bariyerlerle kapatıldı. Tepki gösteren kadınlar, bariyerlere katledilen kadınların isimlerini yazdı. Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador’un kadın cinayetlerinin 2015-2020 yılları arasında yüzde 130 oranında arttığı belirtilen ülkede, 8 Mart eylemlerine karşı böyle bir “önlem” alması kadına yönelik şiddet konusundaki yeterli ilgiyi göstermediği nedeniyle eleştiriliyor. 2020’de Meksika’da kadınların 14 Şubat’ta Ingrid Escamilla ve 20 Şubat’ta Cecilia Aldrighett’in öldürülmesinin ardından Mexico City’de başlayan eylemleri tüm dünyada yankı uyandırmıştı. Kadın cinayetleri konusunda hükümetin politikalarını eleştiren kadınlar, şubat ayında Sonora eyaletindeki mahkemeyi ateşe vermiş, ağustos ayında da İnsan Hakları Binası’nı işgal etmişti.

"KÜRTAJ HAKKINDAN VAZGEÇMİYORUZ"

Yıllardır kürtajın yasal olması için verilen mücadelede, kongreyi yeniden masaya oturtmayı başaran Dominik Cumhuriyeti’nde kadınlar, sokağa çıktı. Başkent Santa Domingo’daki kongre binası önünde toplanan binlerce kadın kürtaj hakkı ve cinsiyete yönelik şiddete karşı hükümete taleplerini ilettiler.

Şili’de de kadınlar yine alandaydı. Ülkede başlayan ancak tüm dünyadaki kadınlar arasında kısa sürede yaygınlaşan “Yolunuzda bir tecavüzcü” adlı performans parçasının yazarları feminist grup LasTesis üyeleri, Uluslararası Kadınlar Günü öncesinde “Direniş” adlı yeni performanslarının ilk gösterisini Santiago’da gerçekleştirdiler.

'10 milyon çocuk zorla evlendirilecek' Dünya Taciz iddialarının ardından New York Valisi Andrew Cuomo hakkında flaş gelişme! Dünya İşçi Partisi'nden 'Meghan Markle'ın iddiaları üzerinden Saray soruşturulsun' çağrısı Dünya ABD'de maskesiz bir araya gelme şartı açıklandı! Dünya