Bülent Ortaçgil: 'Yaşlandım artık, bilge olmaya doğru yürümekteyim'

Abone ol

Bülent Ortaçgil "kendinizi halk ozanı mı gibi görüyorsunuz" sorusuna "Kullandığım öge halk müziği değil ama artık yaşlandım, bilge olmaya doğru yürümekteyim" şeklinde yanıt verdi.

Müziğin duayen isimlerin Bülent Ortaçgil sanat kariyerini bu akşam Harbiye Açık Hava'da 26 sanatçı dostunun katılımıyla kutlayacak.

Konser öncesi BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Ortaçgil, "Kullandığım öge halk müziği değil ama artık yaşlandım, bilge olmaya doğru yürümekteyim" dedi.

Ortaçgil'in söyleşisinin ilgili bölümü şöyle:

"Hangisi Hayat" şarkısında sorunuzun birini, "Ortaçgil der ki bu ne iş?" diye soruyorsunuz. Aşık geleneğinde, halk ozanlığında olduğu gibi... Kendinizi öyle mi görüyorsunuz?

Bilmiyorum, öyle bir iddiam yok. Kullandığım öge halk müziği değil ama artık yaşlandım, bilge olmaya doğru yürümekteyim. O şarkıda, bizim geleneğimizde söylendiği gibi söylemek istedim.

Türkiye'de sokaktaki gerginlik sizi nasıl hissettiriyor? Bu gerginliğin ortasında müzik yapmak kolay bir şey mi?

Değil tabii ki. Türkiye'nin gerginliği, "Batı mıyız, Doğu muyuz; zengin miyiz, fakir miyiz; başarılı mıyız, değil miyiz; doğru politik tercihlerde bulunuyor muyuz, bulunmuyor muyuz?" gibi sorular oluşu ve ekonomik yırtmamış bir ülke oluşumuzdan.

Türkiye bu çelişkilerden dolay gergin hakikaten. İnsanların bu gerginlikte sanatsal birtakım olayları dinlemek için vakitleri ve ekonomik güçleri yok. Hem de çok fazla değişken var. Rahatsızlığı hissediyorsun, gergin herkes. Yaşayamıyor kimse. Ekonomik olarak da politik olarak da zor. Bunları çözmemiz lazım. Çözemiyoruz ama. Ramak var deniyor ama ramak hala çok uzakta. Gençler rahatsız oluyor. Gençlerin becermesi gereken bir şey. Gençlerse günlük politikadan son derece uzaklar. Bıkmışlar. Onları yöneten insanlar onları temsil etmiyor. Onun stresini hissediyorlar. Şehirlerdeki yaşama kültürü de doğru dürüst oturmadı. Yabancılardan söz etmiyorum, ülke devamlı kendi içinde göç halinde. Bunların hepsi gerilim unsuru. Bir anda çıkmak zor. Bizler de şarkı yaparken, gerilimleri hissediyoruz.
Kimisi gerilimler üzerine şarkı yapıyor sadece. Ben bu gerilimler konusunda diyalog kapısının her zaman açık olması tarafındayım.

Kazım Koyuncu, vefatının 17. yılında anıldı Kültür - Sanat Sanatçı Orhan Aydın: 'Bu coğrafya Nazım Hikmetlerin, Ruhi Suların, Deniz Gezmişlerin coğrafyasıdır; burada umutsuzluğa yer yok' Kültür - Sanat Bakanlıktan 'Çıtır Çıtır Felsefe' serisindeki 7 kitaba sansür Kültür - Sanat Elvis Presley'in hayatını anlatan film vizyona girdi Kültür - Sanat