Bir ilk: Domuzdan insana kalp nakli

Abone ol

Maryland Hastanesi'nden yapılan açıklamada, ilk defa yapılan ve son derece deneysel olarak gerçekleştirilen ameliyattan 3 gün sonra hastanın iyi durumda olduğu belirtildi.

Ameliyatın, gerçekten işe yarayıp yaramadığını bilmek için çok erken olsa da hayat kurtaran nakiller için bir gün hayvan organlarını kullanma konusunda 'onlarca yıl süren arayışta bir adım' olduğu ifade edildi.

İLK DEFA GENETİĞİYLE OYNANMIŞ BİR DOMUZUN KALBİ KULLANILDI

Üniversitenin hayvandan insana nakil programının bilimsel direktörü Dr. Muhammad Mohiuddin, "Bu işe yararsa, acı çeken hastalar için bu organlardan sonsuz bir tedarik olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Daha önceki denemelerde başarısız olunduğunu belirten Mohiuddin, "Bu sefer Maryland cerrahları, hücrelerinde aşırı hızlı organ reddinden sorumlu olan bir şekeri çıkarmak için gen düzenlemesi geçirmiş bir domuzun kalbini kullandılar" dedi.

2021 yılının Eylül ayında New York'taki araştırmacılar, bu tür domuzların hayvandan insana nakiller için umut vadedebileceğini öne süren bir deney yapmış, geçici olarak bir domuzun böbreğini ölen bir insan vücuduna yerleştirmiş ve çalışmaya başladığını gözlemlemişlerdi.

NYU Langone Health Merkezinde bu deneyi yöneten Dr. Robert Montgomery, Maryland'daki naklin, deneylerini bir sonraki seviyeye taşıdığını kaydetti.

WhatsApp'ın rakibi Signal'den 'kripto para' hamlesi Bilim - Teknoloji 2022'nin en önemli gök olayı yılbaşı gecesi yaşanacak Bilim - Teknoloji Twitch dolandırıcılığı operasyonuna 2 tutuklama Bilim - Teknoloji WhatsApp'tan 'fotoğraf ve isim' güncellemesi geldi Bilim - Teknoloji