Alaattin Aktaş, ocak ayında beklenen enflasyonu yazdı: Elektriğe yapılan zam başka hiçbir zamma benzemez

Abone ol

Dünya yazarı Alaattin Aktaş bugünkü yazısında enflasyondaki artışı değerlendirdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuç" sloganıyla duyurduğu ekonomi politikası yurttaşlara 2o22 yılında zam olarak döndü.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi politikalarının yurttaşlar üzerinde etkisi sürüyor. "Faiz sebep, enflasyon sonuç" sözleriyle duyurulan faiz indirim kararları ile birlikte enflasyon kısa sürede TÜİK rakamlarına göre yüzde 36'yı aştı.

DÜNYA YAZARI ALAATTİN AKTAŞ'TAN ENFLASYON YORUMU

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, enflasyondaki gelişmeleri yazdı. Aktaş, ocak ayında enflasyon oranının yüzde 13,5-15,5 arasında olacağını ifade etti.

Aktaş, özellikle elektriğe gelen zammın diğer zamlara benzemediğini, elektrik fiyatlarındaki artıştan etkilenmeyen hiçbir kalemin olmadığına dikkat çekerek, "Elektriğe yapılan zam başka hiçbir zamma benzemez, benzemiyor da. Ne akaryakıt zammına, ne diğer zamlara... Elektrik fiyatlarındaki artış hem çok ama çok yüksek, hem de elektriğin etkilemediği mal ve hizmet hiç yok, hiç!" dedi.

Alaattin Aktaş, "Elektrikle başlayan ve yedi grupta topladığımız kalemlerin ağırlığı yüzde 22.4 ve bunlardan gelen etki 5.5 puan. Gıda ve lokanta-otel gruplarının toplam ağırlığı yüzde 32 ve bunlardan gelmesi muhtemel etki yaklaşık 7.5 puan. Diğer kalemlerin ağırlığı yüzde 45.6 ve bu kalemlerdeki ortalama zam oranını yüzde 3-4 aralığında varsaysak, gelecek muhtemel etki 1.4-1.8 puan. Bu durumda yüzde 14-15 arası bir ocak ayı TÜFE artışı göreceğiz demektir." ifadelerini kullandı.

ALATTİN AKTAŞ'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 11,4 puan yükseltti! Ekonomi Tesla 2021'de rekor seviyede kar açıkladı Ekonomi İktidara yakın gazeteden tasarruf teklifi: Maçlar gece oynanmasın! Ekonomi Dövizde günün ilk rakamları Ekonomi