CHP'li Sümer: Vatandaş bit pazarında ayağındaki ayakkabıyı satıp evine ekmek götürmeye çalışıyor

Abone ol

CHP'li Sümer, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, ekonomi yönetimine sert eleştiriler getirdi. TL'nin en yoksul ülkelerin para birimi karşısında dahi değer kaybettiğini belirten Sümer, "Komşu ülkeler yağmalarcasına ülkemizde alışveriş yaparken vatandaşımız bit pazarından ceket alıyor" dedi.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden Bütçe görüşmelerinde Ticaret Bakanlığı Bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Bakanlığın yanlışlarını ve iktidarın politikalarını eleştirdi. Orhan Sümer, “Bu bütçe halk için değil yandaş için yapılan bütçedir” dedi.

BAKANLIK İÇİN ESNAF DEĞİL RANT ÖNEMLİ

CHP’li Sümer, “Ticaret Bakanlığı’nın, Esnafı koruması, rekabeti sağlaması, ihracatı arttırması, üretimi desteklemesi, küçük esnafa kolaylık sağlaması, girdi maliyetlerine ulaşımı kolaylaştırması, esnafı koruması beklenirken, kendi bakanlığını dolandıran, aile şirketine çıkar sağlayan, istifa etme onurunu bile gösteremeyip, görevden affını isteyen, tüm bu rant düzenin içinde olmasına rağmen, hakkında tek bir dava bile açılmayan eski bakanın korunduğunu üzülerek takip ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, kim bu duruma sessiz kalıyorsa, bu işte suç ortağıdır. İnşaattaki rant, küçük esnafta yok. üreticiye, tarıma, sanayiye yatırım yapmak, beton ekonomisi kadar kârlı değil, 5’li rant çetesine destek olmak, milyarlarca lira vergi ödemesini tek kalemde silmek,vatandaşa destek olmaktan daha kolay… O yüzden AKP iktidarları için esnaf ve kobiler değil saray saltanatının şakşakçıları değer görmektedir.” dedi

YANDAŞIN RANTÇININ, KOMİSYONCUNUN, SARAY KABİNESİNİN BÜTÇESİ

CHP’li Sümer, bütçeyle ilgili ayrıca şunları söyledi:

“2023 yılı bütçesi hiç kimse kusura bakmasın yıllarca çalıştırdıkları dükkanlar iflas ettiği, ticari hayatları sona erdiği, borç yükü altında çıkar yol bulamadıkları için intihar eden onlarca esnafımızın vebali Ticaret Bakanlığı ve 20 yıllık AKP iktidarının sırtındadır. İktidar, ihracatımız artıyor, dövizin yükselmesi önemli değil, ekonomi şahlanıyor, TÜİK rakamlarına göre büyüyoruz, diyor… Oysa hepsi yalan, Ticaret Bakanlığı’nın kendi verilerine göre Ekim ayı dış ticaret açığı 8 milyar dolar oldu yıllık ihracat hızı %17’ye geriledi. İthalat artışı %37’ye çıktı. Evet doğru rekor kırıyoruz ama dış ticaret açığında rekor kırıyoruz bu ne demek biliyor musunuz? İktidar, bir avuç saltanat sevdalısı için doğmamış bebekler dahil 84 milyon vatandaşımızı borçlandırdı demek. O yüzden bu bütçe komisyoncuların bütçesidir.”

“BİR YETKİLİ DE ÇIKIP BENİM PASAPORTUMUN KENYA’DAKİ BİT PAZARINDA NE İŞİ VAR DEMİYOR”

Orhan Sümer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ucube tek adam rejiminin faturasını tüm milletimiz ödüyor. Türk Lirası en değersiz para birimleri liginde uzun zamandır ekonomik krizlerle mücadele eden tüm ülkeleri geride bıraktı iç savaşın yoğun olarak yaşandığı orta Afrika Cumhuriyeti’nin parası bile Türk Lirası karşısında değer kazandı.

Dünyanın en fakir ve yoksul ülkelerinden gösterilen Gine’nin para birimi bile AKP iktidarı döneminde TL karşında artış gösterdi.

Para için bile olsa yapılmayacak hassasiyetler vardır. Ancak bakıyoruz; saray iktidarı para bulmak için her şeyi kendisine mubah sayıyor bakın değerli arkadaşlar burası Kenya’da bir bit pazarı Türk vatandaşlığı satışının reklamı yapılıyor. 400 bin doları getirene vatandaşlık satıldığı Kenya’da reklam panolarında yer alıyor. Bir yetkili de çıkıp benim pasaportumun Kenya’daki bit pazarında ne işi var demiyor.”

MİLLET İKİNCİ EL PAZARINDA AYAKKABISINI SATIP EVİNE EKMEK ALIYOR

CHP’li Sümer, sözlerini şöyle noktaladı:

“Saray iktidarının Türkiye’yi getirdiği durumu üzülerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Van - Kapıköy sınırı İranlılar akın akın alışveriş yapmaya geliyorlar. Artvin - Sarp sınır kapısı Gürcistan’dan Türkiye’ye alışveriş kuyruğu… Edirne – Kapıkule sınırı, Ulus pazarında Bulgarlar ve Yunanlar, Türkiye ile alay ederek alışveriş yapıyorlar.

Bütün sınır ve çevre illerimizde aynı durum söz konusu. Peki neden? Çünkü, Saray iktidarı Türk Lirasını tarihin en değersiz haline getirdi. Türkiye’nin itibarını yerle bir etti. Elin Avrupalısı, 3 - 5 kuruş döviz ödeyerek bir ay Türkiye’de ultra lüks tatil yaparken, sınırlardan tüm komşu ülke vatandaşları adeta yağmalarcasına alışveriş yapmak için ülkemize gelirken bizim vatandaşımız ne yapıyor biliyor musunuz? İşte bunu; Burası – Adana bit pazarı. Vatandaş 36 ay taksitle mont almaya ikinci el pazarından ölülerin kıyafetlerini giymeye, ayağındaki ayakkabısını satıp evine ekmek götürmeye çalışıyor.

İşte bu fotoğraf AKP iktidarının 20 yılın sonunda Türkiye’yi getirdiği durumdur. İşte bu 5 fotoğraf Ticaret Bakanlığı bütçesinin özetidir.”

Sahte avukatlıktan gözaltına alındı, uzman çavuş olduğu ortaya çıktı Güncel 9 kişinin yakılarak öldüğü Vartinis davasında 29 yılda hiçbir şey olmadı Güncel CHP'li Ağbaba: İktidar EYT meselesine yan çiziyor Güncel Öğrenci servisi devrildi: 11 kişi yaralandı Güncel