'La Casa de Papel setinde böyle bir ölüm olur muydu?'

Atiye'nin setindeki iş kazasında hayatını kaybeden Bektaş Karatay için sendikalardan açıklama geldi.

'La Casa de Papel setinde böyle bir ölüm olur muydu?'

Beren Saat ve Mehmet Günsür'ün başrollerini paylaştıkları Netflix dizisi 'Atiye'nin setinde geçirdiği iş kazası sonucu hayatını kaybeden Bektaş Karatay için, dün sendikalar basın toplantısı düzenlendi.

Harbiye’deki Oyuncular Sendikası’nda düzenlenen toplantıda söz alan sendika üyesi Zehra Tuğba Ataç, şunları söyledi:

"5 Nisan 2019 tarihinde, saat 20.00 civarında OG MEDYA’nın yapımcılığını üstlendiği ‘Atiye’ isimli dizinin setinde, boya yaptığı sırada Hasan Karatay gerekli önlemlerin alınmaması sebebiyle merdivenden düşerek ağır yaralanmış ve 9 Nisan tarihinde hayatını kaybetmiştir. Hasan Karatay 5 Nisan günü saat 18.00 civarında sanat ekibi tarafından duvarları boyamak üzere sete çağrılmış, yapımcı şirket tarafından SGK girişi yapılmadan çalıştırılmıştır. Kaza anında sette iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli olmadığı için ilk müdahale ekip tarafından yapılmış, daha sonra 112 acil servis aranmıştır. OG MEDYA yetkililerine ilettiğimiz toplantı talebini yineliyoruz. Söz konusu projenin yapımcılığını üstlenen OG MEDYA ve Netflix Türkiye’den yaşanan olaya ilişkin kamuoyuna derhal detaylı bir açıklama yapmalarını talep ediyoruz. Ayrıca sette kazadan sonra dahi tam zamanlı iş güvenliği uzmanı istihdam edilmediğine dair iddialara da OG MEDYA acilen cevap vermeli. Bu acı olaya rağmen üst işveren Netflix Türkiye’nin İKSV ile İstanbul Film Festivali kapsamında ‘Hakan Muhafız’ gala ve parti organizasyonlarını herhangi bir açıklama yapmaksızın gerçekleştirmiş olmalarını ve setin hemen ertesi günü hiçbir şey olmamış gibi devam etmesini duyarsızlık ve ölen kişinin yakınlarına saygısızlık olarak görüyor, kınıyoruz.”

'Bu olay La Casa de Papel setinde yaşanır mıydı?'

Ardından söz alan sendika üyelerinden Sercan Gidişoğlu ise şöyle dedi: “Üst işveren yayıncıların da sorumluluğunun altını çizmek lazım. Dünyada da böyle operasyonlar yapıyor Netflix. Kendisi doğrudan prodüksiyon yapmaktan kaçınıyor, lokal aracı prodüksiyon şirketleri üzerinden ilerliyor. ‘La Casa de Papel’ setinde bir ölüm yaşanabileceğini düşünebiliyor musunuz? Veya o olduğunda bu kadar duyarsız kalınabileceğini? Peki o dizinin çekimleri sırasında sigortasız işçi çalıştırılabileceğini? Netflix’in burada da huzursuzluk duyması gerekir. Rol model olmak istiyorsa ‘Benim tüm setlerimde her şey mutlaka şöyle uygulanmalı’ kuralını getirmeli.”

Sinema TV Sendikası da, geçen hafta Beren Saat ve Mehmet Günsür’ün başrolünü oynadığı Atiye dizisinin setinde yaşanan kaza sonucu yaşamını yitiren Hasan Karatay ile ilgili flaş bir açıklama yaptı.

OG Medya’nın Netflix Türkiye için çektiği Atiye dizisinin setinde boya işlerini yapan Hasan Karatay’ın vefatının yankıları sürüyor. Sette merdivenden düşerek ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Karatay için bugün Sinema TV Sendikası, Şişli’deki merkezlerinde bir basın açıklaması yaptı. Genç yaşta vefat eden Karatay’ın sigortasız çalıştırıldığı ve iş güvenliğinin sağlanmadığı vurgulanan açıklamada çarpıcı ifadelere yer verildi. Talihsiz kazanın işçinin kendi hatası yüzünden yaşanmış gibi yansıtılmasına ve hiçbir şey olmamış gibi işin devam etmesine tepki gösteren sendika üyeleri basın bildirisinde şu açıklamalara yer verdi:

'SGK girişi yapılmadan çalıştırılmıştır'

"5 Nisan saat 22.00 civarında OG Medya’nın yapımcılığını üstendiği Atiye (The Gift) Netflix internet dizisinin setinde boya yaptığı sırada meslektaşımız Hasan Karatay gerektiği önlemlerin alınmaması sebebiyle merdivenden düşerek ağır yaralanmış ve 9 Nisan 2019 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Acı olay, Dolapdere’de bulunan bir sanat galerisinde ertesi gün başlayacak olan setin hazırlık aşamasında gerçekleşmiştir. Hasan Karatay, 5 Nisan günü 18.00’da sanat ekibi tarafından duvarları boyamak üzere sete çağrılmış, yapımcı şirket tarafından SGK girişi yapılmadan çalıştırılmıştır.

'Sette iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli bulunmamaktadır'

Kaza anında sette iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli olmadığı için ilk müdahale ekip arkadaşları tarafından yapılmış, daha sonra 112 acil servis aranmıştır. Aldığımız bilgiler doğrultusunda Hasan Karatay, 23.00 civarında Şişli Etfal Hastanesi’ne getirilmiş ve iki kez beyin tomografisi çekilmiştir. Daha sonra heyet kararıyla İstanbul Üniversitesi TIP Fakültesi’ne nakil edilip beyin cerrahisi tarafından acil ameliyata alınmıştır. İstanbul Üniversitesi TIP Fakültesi’nin ön adli rapor formunda olay özeti “İnşaatta yüksekten düşme ifadesiyle 112 tarafından getirilen hasta” olarak kayıt edilmiş ve “iş kazası” olduğu belirtilmiştir.

'Hala iş güvenliği uzmanı istihdam edilmemiştir'

Uzun süren yaşam mücadelesi sonucu, 9 Nisan’da önce beyin ölümü gerçekleşmiş aynı gün 17:00 civarında hayatını kaybetmiştir. OG Medya yetkililerine ilettiğimiz toplantı talebini yineliyoruz. Söz konusu projenin yapımcılığını üstlenen OG Medya ve Netflix Türkiye’den, yaşanan acı olaya ilişkin kamuoyuna derhal “detaylı bir açıklama” yapmasını talep ediyoruz. Ayrıca sette kazadan sonra dahi “tam zamanlı” iş güvenliği uzmanı istihdam edilmediğine dair iddialara da OG Medya acilen cevap vermelidir.

'Ölen kişi yok sayılarak saygısızlık yapılmıştır'

Bu acı olaya rağmen üst iş veren Netflix Türkiye’nin İKSV ile İstanbul Film Festivali kapsamında ortaklaşa gerçekleştirdiği “Hakan Muhafız” gala ve parti organizasyonlarını herhangi bir açıklama yapmaksızın gerçekleştirmiş olmalarını ve setin hemen ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi devam etmesini duyarsızlık ve ölen kişinin yakınlarına saygısızlık olarak görüyoruz ve kınıyoruz. İçinde dizide görev alan bazı oyuncu arkadaşlarımızın da bulunduğu kişilerin kamuoyuna yansıyan bu acı olayın kader veya kendi hatası şeklinde yansıtması bizleri derinden üzmüştür. Bu açıklamalar yapımcının kazadaki sorumluluğunu iş arkadaşımızın güvencesiz ve sigortasız çalıştırıldığı gerçeğini gizleyemez."

Etiketler
Sendika