Soçi'de kritik Suriye zirvesi

Rusya lideri Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İranlı mevkidaşları Hasan Ruhani, Soçi'de bir araya geldi.

Soçi'de kritik Suriye zirvesi

AKP'li cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla "Suriye" konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi başladı.

Üçlü görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.

Putin'in açıklamaları;

Şimdi Suriye’nin topraklarının hemen hemen tamamında çatışmasızlık rejimi muhafaza ediliyor. Bu bizim somut ve pozitif ortak neticemizdir. Astana, Suriye için kalıcı bir siyasi çözüm sürecine vesile oldu. Rusya, Türkiye ve İran ortak çabalarla Suriye’deki hayatın normale dönmesi için çalışıyor. İdlib’te gerginliğin azaltılması konusunda anlaşmamız gerekiyor. Bu da teröristlerin varlığına katlanmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Suriye anayasa komitesinin kısa bir süre içerisinde çalışmalarına başlaması büyük önem arz ediyor.

Ruhani'nin açıklamaları;

Suriye'de çatışmalarda hayatlarını kaybeden herkese Allah'tan rahmet diliyorum. Alacağımız önemli kararlar için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu karar Suriye halkına katkı yapsın istiyoruz. Terörle mücadele en önemli unsurlardan bir tanesi. Siyasi diyaloğu genişletmeliyiz. Özgür bir Suriye'nin yeniden inşa edilmesini hep birlikte sağlamak durumundayız. Suriye'nin de içeriden her hangi bir terör tehdidine maruz kalmamasına çalışmalıyız.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

"Putin'in ev sahipliğinde Soçi'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyor, Putin'e teşekkür ediyorum. Kritik bir dönemde çok kritik bir zirve. 8 yıldır silahların gölgesinde hayata tutunmaya çalışan Suriye halkı, bizden kalıcı siyasi çözüm yolunda sevindirici haberler bekliyor. Bugüne kadar yaptığımız 3 toplantıda da beklentileri boşa çıkarmadık. Tüm sıkıntılara, provakasyonlara rağmen Astana ruhunu kararlılıkla muhafaza ettik. Altını çizerek ifade etmek isterim ki Astana platformu, Suriye'de akan kanın sona ermesi için en başarılı girişimdir."

'SURİYE HALKININ EN ZOR ZAMANLARINDA YANLARINDA OLDUK'

"Biz nasıl Suriye'de akan kanı durdurmak için mücadele veriyorsak, başkaları da çatışmaların sürmesi için gizli açık çalışıyor. Basiret, feraset ve uzlaşıyla hareket ederek şimdiye kadar bu çevrelere bekledikleri fırsatı vermedik" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Özellikle şair Sadi Şirazi; 'hakiki dost saadet zamanında değil, sıkıntılı zamanında el tutan kimsedir' buyuruyor. Türkiye olarak biz de Suriye halkının en zor zamanlarında yanlarında olduk. Şu ana kadar 35 milyar dolar gibi bir yardımı biz mültecilere her alanda yapmış vaziyetteyiz. Komşumuz Suriye'nin bir an önce huzuru, barışa, refaha kavuşması için elimizden geleni yaptık, yapmayı da sürdürüyoruz."

Etiketler
Vladimir Putin İran Recep Tayyip Erdoğan Rusya Hasan Ruhani