ÖDP’li Alper Taş'tan CHP Beyoğlu adaylığı açıklaması

ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, CHP'nin Beyoğlu Belediye Başkanlığı adaylığında isminin geçmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

ÖDP’li Alper Taş'tan CHP Beyoğlu adaylığı açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'deki “Çalar Saat” isimli programda gazeteci İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu,"CHP'nin Beyoğlu adayı olarak ÖDP Genel Başkanı Alper Taş sizin gönlünüzdeki isimmiş.

Yarın PM'ye onun ismini mi getireceksiniz?" şeklindeki soruya "Olabilir. Alper Bey son derece saygın bir isim. Beyoğlu'na yakışan bir isim. Genç, dinamik bir arkadaş dolayısıyla bakacağız" şeklinde yanıt vermişti.

“TEKLİF KEMAL BEY’DEN GELDİ”

Oda TV'den Fethi Yılmaz'ın haberine göre; CHP’den Beyoğlu Belediye Başkan adayı olmasıyla ilgili teklifin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldiğini ifade eden Alper Taş, “Kemal Bey’in kendisiyle görüşmedik ama Kemal Bey adına Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na ilişkin teklif geldi.

Biz de durumu arkadaşlarımızla, çevremizle değerlendireceğimizi kendilerine ilettik. Kemal Bey de bugün düşüncesini televizyonda beyan etti”ifadelerini kullandı.

ÖDP’de konunun nasıl değerlendirildiğini de anlatan Alper Taş, “Partimiz sosyalizmi amaçlayan bir parti.

Ben de bir sosyalistim. Bizim açımızdan mesele aynı zamanda bir fikir, ideoloji meselesi. Sağ olsun Kemal Bey, ‘genç, dinamik, çalışkan’ diye iltifat etti, teşekkür ederim ama konu Alper Taş’ın Cumhuriyet Halk Partisi adaylığı meselesi değil.

Sosyalistlerin, sosyal demokratlarla Beyoğlu özelinde somut bir işbirliği ittifakı, mücadele birliği olacak mı olmayacak mı? Partinin ele aldığı nokta burasıdır. Doğru olan nokta da burasıdır” şeklinde konuştu.

“ŞİŞLİ’Yİ BEŞİKTAŞ’I, HER HANGİ BİR İLÇEYİ ÖNERSELERDİ, ASLA ÜZERİNDE DÜŞÜNMEZDİK”

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun teklifi ile ilgili, “Biz değerlendirmemizi yaptık, ilettik. Gelen hava olumlu. İstişare sürecimiz devam ediyor. Yarın CHP’nin PM’si var, o süreye kadar gerekli şeyleri hallederiz” diyen ÖDP’li Alper Taş, “Neden Beyoğlu”sorumuza ise şöyle yanıt verdi:

“Bize Şişli’yi Beşiktaş’ı, her hangi bir ilçeyi önerselerdi, asla üzerinde düşünmezdik. Çünkü bizim meselemiz bir yerden Belediye Başkan adaylığı olsun değil. Bizim meselemiz; topluma, halka, Türkiye’ye seslenebilmek.

Başka bir kent anlayışını ifade edebilmek, kendi dünyamızı, değerlerimizi topluma taşıyabilmek. Beyoğlu, İstanbul’un kalbi niteliğindeki yer olması açısından ve Türkiye toplumunun farklı renklerine seslenebilmek açısından laboratuar bir yer. Beyoğlu, kendimizin de içinde olduğu toplumsal mücadeleler açısından da çok önemli bir merkez.

AKP, Beyoğlu’nu, Taksim’i, ilerici, demokratik kesimlerin, toplumsal mücadelelerinin merkezi olmaktan baskı politikaları ile çıkardı. Beyoğlu demek; Taksim demek, 1 Mayıs demek, Gezi fikri demek, her düzeyde toplumsal mücadele demek, kültür demek, sanat demek, bir arada yaşam demek, emek demek, ekoloji demek, laiklik demek ve rantsal dönüşüm de demek.

Bütün bunlar konusunda halkla iç içe farklı bir yerel yönetim anlayışını ortaya koyma ve örnekler yaratma konusunda oldukça önemli bir ilçe olduğu için, bunun üzerinde düşündük tartıştık. Yoksa başka herhangi bir ilçeye dönük belediye başkanı olalım gibi bir denkler içinde olmadık.”

CHP İLE BEYOĞLU YERELİNDE İTTİFAK YAPTIK

CHP ile Beyoğlu yerelinde ittifak yapıldığını söyleyen Alper Taş, “Bizim CHP ile bu düzeyde ilişki kurduğumuz bir yer Beyoğlu ise bir yer de Ordu’nun Çamaş ilçesi… İki yerde bu manada ittifak kurduk. Çamaş’ta da bizim ilçe başkanımız CHP’den seçime giriyor” dedi.

ÖDP’nin asıl amacının hem seçim sürecinde hem de seçimlerin dışında AKP-MHP bloğunu geriletmek olduğunu anlatan Alper Taş,“ÖDP’liler Türkiye’nin her yerinde AKP-MHP faşizminin geriletilmesi konusunda yerel seçim sürecinde ellerinden gelen çabayı gösterecek” şeklinde konuştu.

CHP’ye ilişkin, “Bütün Türkiye düzeyine yayılan bir ittifak zeminimiz yok” diyen Alper Taş’ın sözleri şöyle:

“Biz Beyoğlu yerelinde ittifak yaptık. Onun dışında bizim partinin alacağı pozisyon AKP-MHP bloğunu geriletme konusunda, kendi yerelliklerinde kendi pozisyonlarını alacaklar.

Bütün Türkiye düzeyine yayılan bir ittifak zeminimiz yok. Bizim CHP ile bu düzeyde ilişki kurduğumuz bir yer Beyoğlu ise bir yer de Ordu’nun Çamaş ilçesi… İki yerde bu manada ittifak kurduk. Çamaş’ta da bizim ilçe başkanımız CHP çatısı altında seçime giriyor.

Bazı bölgelerde de ittifak yapıyoruz. Ancak ÖDP’liler Türkiye’nin her yerinde AKP-MHP faşizminin geriletilmesi konusunda yerel seçim sürecinde ellerinden gelen çabayı gösterecek. Meseleyi sadece seçim gündemine hapsetmemek lazım. Çünkü Türkiye’nin önünde siyasal İslamcı faşist rejimi yenme ve aydınlık bir Türkiye yaratma görevi var. Biz de ÖDP’li olarak Türkiye’nin her yerinde bu çabayı geliştireceğiz. Beyoğlu kurduğumuz ittifak, özel bir ittifak.”

“NE YAPACAKSAK BEYOĞLU HALKI İÇİN BEYOĞLU HALKI İLE BİRLİKTE YAPACAĞIZ”

Konuşmasının son bölümünde Beyoğlu Belediye Başkanı olduğu takdirde neler yapılacağından söz eden Alper Taş, 1979 yılında Ordu Fatsa’nın Belediye Başkanı olan, yönetim anlayışı ve yaptıklarıyla belgesellere konu olan sosyalist Fikri Sönmez’e atıf yaptı. “Ordu Fatsa’da Fikri Sönmez’in bir sözü var; ‘Ben ne yaptıysam halkım için ve halkımla birlikte yaptım.’ Ne yapacaksak Beyoğlu halkı için Beyoğlu halkı ile birlikte yapacağız” ifadelerini kullanan Alper Taş’ın son cümleleri şöyle:

“Bizim bir geleneğimiz, tarihimiz var. Ordu Fatsa’da Fikri Sönmez’in bir sözü var; ‘Ben ne yaptıysam halkım için ve halkımla birlikte yaptım.’ Ne yapacaksak Beyoğlu halkı için Beyoğlu halkı ile birlikte yapacağız. Bizim en büyük sözümüz budur. Gerçekten buna ilişkin de son derece samimi olacağız.

Kesinlikle Beyoğlu’na danışan değil, Beyoğlu halkı ile birlikte yöneten olacağız. Biz devrimciyiz, siyasetçi değiliz. Bizim açımızdan siyaseti kaldırmaktır amaç. Toplumun, halkın kendi kendisini yönetmesidir, bu tür pratiklerin geliştirilmesidir. Bu sebeple yerel yönetimler bu manada önemli bir zemindir.

Biz de Fatsa’da devraldığımız demokrasi anlayışını Beyoğlu gibi bir merkezi yerde bütün ülkeye, hatta bütün Avrupa’ya dünyaya sunmak isteriz. Başka bir modeli, başka bir kültürü, söz, yetki, kararın halkta olduğu, doğrudan demokrasiyi sunabileceğimizi düşünüyoruz.”

Etiketler
Yerel Seçim 2019 Adaylar Beyoğlu Alper Taş