KESK krize karşı İstanbul'da sokağa çıkacak

KESK’in çağrısıyla bugün binlerce işçi ve emekçi İstanbul’da sokağa çıkacak, “Krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin” diyecek.

KESK krize karşı İstanbul'da sokağa çıkacak

KESK’in çağrısıyla bugün binlerce işçi ve emekçi İstanbul’da sokağa çıkacak, “Krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin” diyecek.

KESK’in ‘Yoksullaşmaya, İşsizliğe, Güvencesizliğe Karşı Birlikte Mücadele!’ şiarıyla düzenlediği bölge mitinglerinin beşincisi bugün İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda saat 14.00’te yapılacak.

DİSK, TMMOB ve TTB’nin de aralarında olduğu emek ve meslek örgütleri ile demokrasi güçlerinin de katılacağı mitingde, binlerce işçi ve emekçi iktidara “Krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin” diye seslenecek, taleplerini dile getirecek.

‘Emekçilere gelince kaynak yok!’

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Birgün gazetesinden Meral Danyıldız'a konuştu. Gezen, iktidarın varlığını reddettiği ekonomik krizi emekçilerin her geçen gün daha da ağır şekilde hissettiğini belirtti.

Her ay rekor üstüne rekor kıran enflasyonun yalnızca son ay (kasım) yüzde 1,44 oranında düştüğüne dikkat çeken Gezen, şunları söyledi: “Enflasyonu yaratan koşulları ortadan kaldırmak yerine enflasyonu düşük göstermeye çalışıyorlar. Fakat her birimiz çok derinden hissediyoruz. Elektrik, su faturalarımız geldiğinde görüyoruz, faturalar kabarıyor, kullanım bedellerinin üzerinde çok ciddi vergiler var. Kriz yok diyorlar; ama eğitim, sağlık başta olmak üzere birçok alanda tasarruf tedbirleri uygulamaya başladılar. Emekçilere sürekli kemer sıkma telkinlerinde buluyorlar. Madem kriz yok, bu telkinler neden? Emekçilere gelince kaynak yok deniyor.”

‘Krizin bedelini ödemeyeceğiz’

“Biz bunu kabul etmiyoruz, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” diyen Gezen, sözlerini şöyle sürdürdü: “İğneden ipliğe her şeye bu kadar zam gelmiş, hayat pahalılığı bu kadar artmışken bu krizi yaratmayanlar olarak bedelini de ödemeyeceğiz. Krizin bedelini ödememek için de uzun bir süredir bir program yürütüyorduk. Bu kapsamda 22 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’te İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda olacağız. ‘Krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin’ diyeceğiz.”

‘Haklarımız için Bakırköy’deyiz’

AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana neoliberal politikalar çerçevesinde hep sermayedarların tarafında yer aldığını vurgulayan Gezen, “Hatta son dönem bakanlıkların yapısındaki değişiklikleri de göz önünde bulundurduğumuzda devletin sınıfsal karakteri aslında hiç bu kadar yalın şekilde ortaya çıkmamıştı. Biz bu tercihleri de eleştiriyoruz. Sermayeden yana değil, emekçiden yana politikalar geliştirilmesi gerekiyor bu ülkede. Bizi yoksullaştıran, zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumu açan sistemi kabul etmiyoruz. Bu anlamda herkesi yoksullaşmaya, iş güvencemizi ortadan kaldıran uygulamalara, işsizliğe karşı Özgürlük Meydanı’na çağırıyoruz” diye konuştu.

KESK’li kadınlardan çağrı

KESK İstanbul Kadın Meclisi, bugün yapılacak İstanbul mitingi için yayımladığı çağrıda, “Krize karşı emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz, hayatımız bizim demek için omuz omuza!” ifadelerini kullandı. Çağrıda şöyle dendi: “Kadınlara eşit, özgür yaşamayı değil, yoksulluk ve çaresizliği dayatarak erkeğe, aile denen kuruma mahkûm eden zihniyete karşı kadınların söyleyecek sözleri var! Ekonomik krizin her geçen gün derinleşmesi, kadınlara performans baskısı, mobbing, angarya, esnek ve güvencesiz çalışmanın artması olarak yansıyor. Bu durum yaşamın her alanında kadına yönelik her türlü şiddeti de artırıyor. Kriz koşullarında kadınların üzerinde zaten ağır bir yük olan ev içi görünmeyen emeğin artmasıyla birlikte, kadınlar kendilerine ayırdıkları zaman ve bütçeden zorunlu tasarrufa gidiyor. KHK’lerle ihraç edilen kamu emekçisi kadınlar ise bu durumu daha da ağır yaşıyor. Kadınlar krizin bedelini ödemeyecek, krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin.”

Etiketler
Rize Ağrı