CHP'li Kerim Aksu: 'Karadeniz AKP'nin kalesi değil'

‘Karadeniz AKP’nin kalesi değildir’ diyen Kerim Aksu, Giresun’da AK Parti karşısında iki dönem seçim kazandı ve üçüncü döneme hazırlanıyor.

CHP'li Kerim Aksu: 'Karadeniz AKP'nin kalesi değil'

Karadeniz Gazetesi'nden Ebru Tavşan'ın Kerim Aksu söyleşisi şöyle:

GİRESUN BELEDİYESİ’NDE İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK

3. döneme hazırlanıyorsunuz. 2 döneminizi değerlendirir misiniz?

İlk dönemimde bir şanssızlığım oldu. 4. ayda bir sel afeti yaşadık. Bu bize ders oldu. 2 yılımı tamamen yağmur ve kanalizasyon hatları yapmakla geçirdim. Giresun tarihinin en büyük alt yapısını yaptık. Giresun tahindeki en fazla araç alımını, en fazla hizmet binalarını ve otoparkı biz yaptık. En fazla yolu biz açtık, asfaltı biz serdik. İlk hayvanat bahçesini biz yaptık. 17 olan çocuk parkını 42’ye çıkardık.

YILLIK 4.5 MİLYON YATIRIMI 70 MİLYONA ÇIKARDIK

Bizim yaptığımızı akıllı bir belediye başkanının yapmaması gerekir. Popülist yaklaşımlar, süslü görsellerle vatandaş daha mutlu oluyor. Alt yapı görünmüyor ama biz 10 yıllık bütçemizin yüzde 30’unu alt yapı ve yollara harcadık. Yıllık 4.5 milyon olan yatırımı 70 milyona çıkardık. Vatandaşımız ışığa oy veriyor. Yağmur yağdığında ayağı çamura değmeden eve gidiyor ama bunun değerini bilmiyor.

MODERN VE ÖZGÜR BİR ŞEHİR HALİNE GELDİK

Sosyal belediyecilikle ilgili ne tür çalışmalar yaptınız?

Bütün mahallelere kreş kurmayı planlıyorum. İki bölgede emzirme alanları yaptırıyorum. İlk kadın danışma merkezini, ilk proje ofisini biz kurduk. Japonlardan hibe aldık sağlık otobüsü yaptık. İlk sokak kütüphanesini dünyada biz kurduk. İki büyük caddeyi trafiğe kapattık. Herkes sokaklarda gece bile özgürce gezebilir. Giresun’u modern ve özgür bir şehir haline getirdik. 200’e yakın kimsesiz ve kader mahkumu gencimizi işe alarak topluma kazandırdık.

CENAZE HİZMETLERİNDEN 1 LİRA ALMIYORUZ

Bölgede mezarlık hizmetlerini ilk biz ücretsiz yaptık. Sadece cenazemiz var demeniz yeterli, 1 lira ödemeden defin hizmeti yapılıyor. Mezar yerimize kadar her şey ücretsiz. Cuma günleri kuş kafeslerine hoparlör koydurdum. Tüm mezarlıkta Yasin okunur. Mezarlığın orada cami yaptırdım. Altına gasilhanesini yaptırıp, kadın ve erkek yıkama ekipleri kurduk. Cenaze araçlarımızı 3’ten 12’ye çıkardık.

CHP'li Kerim Aksu: 'Karadeniz AKP'nin kalesi değil' - Resim : 1

İKİ KEZ ÜST ÜSTE BAŞKAN OLAN TEK KİŞİYİM

Genç yaşta Başkan oldunuz. Bu durumun artıları eksileri oldu mu?

18 yaşında siyasete girdim. 30 yaşında meclis üyesi, 32 yaşında en genç başkan vekillerinden biri oldum. Ardından belediye AKP’ye geçti. Çok felaket bir dönem yaşandı. 2009 yılında 40 yaşında belediye başkanı oldum. Açıkçası Giresun’da belediye başkanı ihtiyacı yok. Giresun halkının bir belediye başkanı var. Giresun’da iki kez üst üste belediye başkanı seçilen tek kişiyim. İki dönem ortalama yüzde 46 ile kazandık. 3. dönem için yüzde 55 oy almayı hedefliyorum. Giresun halkına borcumu ödeyemem.

MAKAMDA OTURMAM SOKAKTA GEZERİM

Kendinizi nasıl bir belediye başkanı olarak tanımlarsınız?

İnsanların düğününe, cenazesine gitmeye özen gösteriyorum. Çok düşük bir ihtimal ama olası bir değişimde halk ‘biz belediyeye nasıl gireceğiz, başkanı nasıl göreceğiz’ diye endişe etmeli. Telefonlara bakarım. Sosyal medyada sorulara kendim cevap veririm. Makamda oturmam sokaklarda gezerim. Belediyenin kapı girişinde oturup soru soranı yönlendiririm. Korumam yoktur. Çarşıda pazarda gezerim. Kahveye gider, okey oynarım. Benim yaşam biçimim bu. Vatandaş olma özgürlüğümü hiçbir makama değişmem. Biz bu makamlara kendimizi değiştirmeye değil, makam anlayışını değiştirmeye geldik.

CHP'li Kerim Aksu: 'Karadeniz AKP'nin kalesi değil' - Resim : 2

BENİM MESLEĞİM BELEDİYECİLİK

Genel seçimlerde AK Parti yüzde 60’larda oy alıyor. Yerelde sizin başarınız mı devreye giriyor?

Anketlere göre AKP’li seçmenin yüzde 50’si benden memnun. Yüzde 25’i oy veririm diyor. MHP’nin yüzde 60’ı, İYİ Parti’nin yüzde 70’i memnun. Bu demek ki ben Giresun’da her kesimin belediye başkanı olabilmişim. Benim 20 yıllık bir belediye başkanlığı tecrübem var. AKP adayı avukat kökenli, MHP adayı doktor. Onlara mesleklerinde başarı diliyorum. Benim mesleğim de belediyecilik. Onlar işlerden anlayana kadar iki sene geçer zaten. Giresun’un heba edecek zamanı yok.

GERÇEKTEN ÇALIŞKANSANIZ HALK BUNU GÖRÜYOR

Karadeniz’de AK Parti’nin kazanamadığı tek il olmak nasıl bir duygu?

Çok kendimi özel hissettirmiyor bana. İşimi demek ki doğru yapıyorum diye düşünüyorum. Vicdanen rahat oluyorum. Halkımızın da her partiye eşit gözle baktığına inanıyorum. Karadeniz AKP’nin kalesi diyorlar, ben buna inanmıyorum. Halkın özel, acılı gününde yanındaysanız, gerçekten çalışkan insansanız halk bunu görüyor. Ne İzmir CHP’nin kalesidir, ne Konya da AKP’nin kalesidir. Ben halkımıza güveniyorum.

ÜÇ KEZ TÜRKİYE’NİN EN İYİ BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİM

Siyasi hedefiniz nedir? Milletvekili olmak gibi düşünceniz var mı?

2011, 2015 ve 2018’de bu yöndeki teklifleri reddettim. Milletvekilliği şu an için diyorum, bana göre bir şey değil. Ben çalışan bir adamım. Milletvekilliği benim tarzım değil. Belediye başkanlığını hizmet ve insanlara dokunma makamı olduğu için daha kutsal görüyorum. Hesap verebilir şeffaf bir belediye burası. üç kez Türkiye’de en iyi belediye başkanı seçildim. Dergilerin yaptırdığı değil, internet yoluyla oylama ile oldu. Giresun halkına teşekkür ederim. Nerede Giresunlu varsa ben oradayım.

GiRESUNLU HÜKÜMETiN BAŞKANINI DA GÖRDÜ!

Muhalefet belediyesi olduğunuz için ödenek sıkıntısı yaşıyor musunuz?

Biz onlara güvenerek çıkmadık bu yola. Bütçemi kendim hazırlıyorum. Giresun Belediyesi’nin yıllık büyümesi % 23. 30 milyondan aldığım bütçeyi 190 milyona çıkardım. Biz afet yaşadık, parayı beldelere verdiler. Kimsenin desteğine ihtiyacım yok. 600’e yakın işyerimiz var, kira alıyoruz. Sahilde dolgu alanları belediyelere verilirdi. Giresun’a özel kanun çıkardılar, Özel İdare’ye verdiler. Giresun halkı, hükümetin belediye başkanının ne yaptığını da gördü, beni de gördü. Bana o dönemde yapılan bir tane bina gösteremezsiniz. Bu ödenekle değil beceri ile alakalı bir durum.

CAMİYE GİDERKEN İZİN Mİ ALACAĞIM?

Muhalefet belediye başkanı olarak kurumlarla sıkıntı yaşıyor musunuz?

Hepsi için demiyorum ama ucuz adamların yönetici olduğu bir ülkedeyiz. Okula davet edildiğim için bir önceki milli eğitim müdürü okul müdürüne soruşturma açıyor. Caminin olukları bozulmuş. Ben yaptırırım hocam dedim. Müftülük imamı arıyor ‘başkan oraya mı geldi’ diye soruyor. Müftüden mi izin alacağım camiye giderken? Giresun’da camiye gidenlerin yüzde 80’i CHP’lidir. Kimin Müslüman olup olmadığına oradaki üç memur mu karar verecek? AKP’li Üsküdar Belediyesi 3 camiyi vergi borcundan dolayı Maliye’ye sattı. Ben CHP’li belediye olarak cami yaptım. Biz hesabı Allah’a veririz.

EMEKÇİNİN OYUNA TALİBİM

Adaylığınızı nerede açıkladınız?

Adaylığımı parti il binasında değil, sokakta açıkladım. Bunu yapan tek başkanım. Dokunmadığımız insan yok Giresun’da. Ben müteahhidin oyuna değil orada çalışan emekçi işçilerin oyuna talibim. Ben petrol ofisi sahibinin değil oradaki pompacı arkadaşların oyuna talibim. Ben patronların değil, işçinin emekçinin, ev kadınlarının, gençlerin oyuna talibim. Benim hiç zengin arkadaşım yoktur. Benim arkadaşlarım boyacı, balıkçıdır.

Etiketler
Giresun Karadeniz Seçim AK Parti