Türkiye hak ihlali nedeniyle 1.5 milyon liralık tazminata mahkum edildi

AİHM raporuna göre Türkiye aleyhine açılmış 168 davanın sonuçlandı.

Türkiye hak ihlali nedeniyle 1.5 milyon liralık tazminata mahkum edildi

Avrupa Konseyi’nin yıllık raporuna göre 2020’de Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından 1,5 milyon avronun üzerinde tazminata mahkûm edildi.

Birgün'de yer alan habere göre; Türkiye aleyhine açılmış 168 davanın sonuçlandığına dikkat çekilen raporda, 624 davanın ise sırada beklediği aktarıldı.

KÖTÜ MUAMELEDE ARTIŞ

Avrupa’daki devletlerin, Covid-19 salgınına rağmen AİHM kararlarını uygulama konusunda ilerleme kaydettiği vurgulanan raporda, bununla birlikte güvenlik güçlerinin neden olduğu kötü muamele, ölüm, kötü tutukluluk koşulları veya hakların istismar edilmesiyle ilgili davalarda da artış olduğu gözlendi.

Sistematik sorunların üstesinden gelmek için hükümetlerin daha fazla çaba göstermesi gerektiği bilgisinin yer aldığı raporda, ayrıca Kıbrıs sorunu, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala gibi davalarda açıklanmış hükümlerin yerine getirilmemiş olduğu da hatırlatıldı.

Türkiye’nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala davalarında 18. maddeden mahkûm olduğu ve bu maddenin nadir olarak kullanıldığı bu nedenle de ciddi bir durum olarak kabul edildiği ifade edildi.

Adalet Bakanlığı’nın ‘2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda ise AİHM’in geçen yıl Türkiye’yi toplam 7 milyon TL’lik tazminat ödemeye mahkûm ettiği bilgisi yer almıştı. Rapora göre geçen yıl AİHM’den 28 dosya devredilmiş, bunlardan 27’si hakkında karar verilmişti.

2020 yılında geçen yıla göre başvuru sayısının yüzde 3,67 oranında artış olduğu belirtilmişti.

Etiketler
AİHM Türkiye