Kanal İstanbul'a verilen devlet garantisi: 'Bir rant projesi için ülkenin varını yoğunu heba etmek anlamına geliyor'

İstanbulluların ve bilim insanlarının tepkilerine neden olan Kanal İstanbul için verilen devlet garantisine, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tepki gösterdi.

Kanal İstanbul'a verilen devlet garantisi: 'Bir rant projesi için ülkenin varını yoğunu heba etmek anlamına geliyor'

AKP'nin İstanbulluların ve bilim insanlarının tüm itirazlarına rağmen Kanal İstanbul itirazı sürüyor.

Son olarak dün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun’a geçici bir madde eklendi.

Bu maddeye göre Kanal İstanbul projesine devlet garantisi verildi.

''YAŞAMSAL BİR YIKIM PROJESİDİR''

BirGün'e konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, söz konusu düzenlemeyi, bir rant projesi için ülkenin varını yoğunu heba etmek olarak değerlendirdi.

Koramaz, ''Bu düzenleme, bir rant projesi için ülkenin varını yoğunu heba etmek anlamına geliyor. AKP iktidarı, ekonomik ve politik yönelimine uygun olarak bütün kamu kaynaklarını rant uğruna harcıyor. Kanal İstanbul projesi, tam anlamıyla coğrafik, ekolojik, ekonomik, kentsel, kültürel, kısacası yaşamsal bir yıkım projesidir. Bu proje, İstanbul’un hiçbir sorununu çözmeyecek, aksine var olan sorunlarını katmerleştirecektir. Biz bu rant projesine karşı mücadelemize devam edeceğiz'' diye konuştu.

DEĞİŞİKLİK MADDESİ NEYİ İÇERİYOR?

Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun’a eklenen geçici madde şöyle: ''GEÇİCİ MADDE 4: 15 Mart 2020 tarihinden sonra ihalesi yapılmış ancak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte henüz uygulama sözleşmesi imzalanmamış, yurt dışından finanse edilmesi planlanan yap-işlet-devret projeleri kapsamında, 1I/A maddesi uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı özel bütçeli kamu idareleri tarafından imzalanacak borç üstlenim anlaşmalarına, ilgili idarenin borç üstlenim anlaşmasından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlayacak şekilde, 4749 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesi ile 8/A maddesi hükümlerine tabi olmaksızın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da taraf olabilir.''

Etiketler
Bilim Kurulu Kanal İstanbul Lula