Konak’ta Srebrenitsa anması

Konak Belediyesi ile Konak Kent Konseyi Bosna Savaşı sırasında 11 Temmuz 1995’te yaşanan Srebrenitsa Katliamı’nın 23. yılı dolayısıyla bir anma etkinliği düzenledi.

Konak’ta Srebrenitsa anması

Törende katliam lanetlenirken, yaşamını yitirenler gözyaşları içinde anıldı. Konak Belediyesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen etkinlikte basın açıklaması yapıldı.

23 yıl önce Avrupa’nın göbeğinde, Srebrenitsa’da yaşananlar ve katliam bir kez daha dile getirilerek lanetlendi, katliamda yaşamını yitiren 8 bin 372 kişi anıldı.

Anmaya; Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Savaş, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Arnavutluk ve Kosova’dan gelen konuklar ile vatandaşlar katıldı.

KATLİAM LANETLENDİ

Etkinlikte konuşan Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, 11 Temmuz 1995 yılında Avrupa'nın göbeğinde 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük katliam olduğunu dile getirerek, “Otobüs ve kamyonlara bindirilen sivil Müslüman Boşnaklar ormanlık alana götürülerek katledildi. İnsanlık tarihinin utanç sayfası çağdaş demokrasilerin beşiği Avrupa'nın tam ortasında yaşandı. Bizler barışı ve kardeşliği savunuyor, tüm katliamları lanetliyoruz" dedi.

EN BÜYÜK İNSANLIK SUÇU


Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da katliamı lanetleyerek, dünyanın neresinde olursa olsun tüm insanlık suçlarının ve soykırımların karşısında olunması gerektiğini söyledi.

Pekdaş, "Birleşmiş Milletler'in (BM) güvenli bölge olarak ilan ettiği Srebrenitsa'da Müslümanlar katledildi, soykırıma uğradı. Srebrenitsa'yı andığımız bugün bütün insanlık suçlarına, bütün soykırımlara karşı durmak, farklının hakkını savunmak gerekir. Bu nedenle Srebrenitsa'yı anmak soykırımların önüne geçmek için önemli bir adımdır. Srebrenitsa'da kaybolan, ölen insanların cesetleri bile bulanmadı. Hala eksik mezarlar tamamlanmaya çalışılıyor" diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan Pekdaş’a üzerinde Bosna Hersek ve Türk Bayrağı olan tişört hediye edildi.

Etiketler
Temmuz Konak Belediyesi