Kadına yönelik şiddete acil önlem için TBMM'de görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi!

HDP'nin kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine ilişkin acil önlemler alınması amacıyla Meclis'te genel görüşme yapılması talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Kadına yönelik şiddete acil önlem için TBMM'de görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi!

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kadına yönelik şiddetin son bulması ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için Meclis Genel Kurulu’nda genel görüşme talep etti. HDP'nin kadına yönelik şiddete ilişkin acil önlemler alınması amacıyla genel görüşme yapılması talebi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Türkiye’de kadına yönelik cinsel ve fiziksel şiddet başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve psikolojik şiddetin artarak devam etmesinden dolayı Genel Kurul’a sunulan genel görüşme talebi reddedildi.

Görüşme gerekçesinde, “Özellikle pandemi ile beraber yaşanan ekonomik ve toplumsal krizde en güvencesiz konumda olan kadınların ciddi hak kayıpları yaşamasının yanı sıra, kamusal alandaki varlığına, kimliğine, yaşam alanlarına, bedenlerine ve emeklerine dönük saldırılar da artmıştır. Cinsiyet kimliğinden, cinsel yönelimden ve iradesinden dolayı neredeyse her gün en az bir kadın erkekler tarafından katledilmektedir” denildi.

'ACİL ÖNLEMLER ALINMALI'

Gerekçenin devamında özellikle acil önlemlerin alınması talebi belirtilerek "İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması hayati önem taşımaktadır.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan kadına yönelik şiddet, Türkiye’nin de gittikçe derinleşen temel sorunlarından biridir. Kadına yönelik şiddetin yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden biri yasaların etkin şekilde uygulanmamasıdır.

Türkiyeli kadınların uzun soluklu mücadeleleri sonucu kadına yönelik şiddetle mücadelede hayati öneme sahip olan birçok kanun yasalaşarak güvence altına alınmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele, erkek şiddetinin önlenmesi ve şiddet gören kadınların korunarak güçlendirilmesini kapsayan bütüncül bir politika gerektirmektedir.

Ancak katliam boyutuna varan kadın cinayetlerine rağmen hala gerekli tedbirler alınmamaktadır. Bu açıdan kadına yönelik şiddete ilişkin acil önlemler alınması amacıyla genel görüşme açılması elzemdir.” denildi.

AKP-MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

HDP’nin genel görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi. HDP’nin kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla Meclis Genel Kurul’una sunduğu genel görüşme talebine ilişkin konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de ''İyi bir iletişimle gerçekten başarabileceğimize inanıyordum. Ancak ne yazık ki öyle olmadığını deneyimleyerek öğrendim.

Otuz bir aylık süreçte Cumhuriyet Halk Partisinin, İyi Parti’nin, Halkların Demokratik Partisi’nin sayısız kez kadın konularıyla ilgili araştırma önergesi verdiğini hatırlıyorum. Her seferinde de AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğine tanıklık ettim.

Tanıklık ettiğim başka bir şey daha var, o da hangi parti grubu tarafından verilirse verilsin AKP’li milletvekili arkadaşlarımızın, özelikle de kadın milletvekili arkadaşlarımızın bu kürsüye gelip işlerin nasıl iyi gittiğini anlattığına tanıklık ettik.

Sonuç: Kabul edenler, etmeyenler, kabul edilmemiştir ve yeni bir gündem maddesine geçiyoruz ne yazık ki ama kadınlar ise şiddet görmeye ve öldürülmeye devam ediliyorlar Türkiye’de ne yazık ki.

Bütün suç da sizin, günah da sizin. Bu ülkede öldürülen kadınların her birinin kanı hepinizin elinde” diyerek AKP'nin politikalarını eleştiren Süllü "Korkuyorsunuz, İstanbul Sözleşmesi’nden korkuyorsunuz, 6284’ten korkuyorsunuz'' dedi.

Etiketler
HDP Şiddet TBMM