Donald Trump'tan Filistin'i bölme planı: Kudüs İsrail'in olacak

ABD Başkanı Donald Trump, 'Yüzyılın Anlaşması' dediği Ortadoğu Barış Planı'nı açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, ‘Yüzyılın Anlaşması’ dediği Ortadoğu Barış Planı’nı açıklamadan önce planla ilgili ilk bilgiler Reuters’den geldi.

Reuters, anlaşmada “İki devletli çözüm, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulması, Filistinli mültecilerin İsrail’e değil, müstakbel Filistin devletine geri dönmesi” konusunda mutabık kalındığını belirtti.

Donald Trump, Orta Doğu Planı’yla ilgili şu ifadeleri kullandı:

* Görüşmeler bize şunu kanıtlıyor. İsrail devleti aslında barış istiyor, iki devletin de istediği şey barış.

* Başkan olarak yurt dışına gerçekleştirdiğim ilk ziyaret İsrail’deki kutsal topraklardı. Hiç bitmeyen tehditler arasında bir ülkenin nasıl var olduğunu görmüştüm İsrail’de.

* İsrail halkıyla Amerika halkının kalbi ortak, kutsal değerlere sahipler.

* Bu noktaya varabilmek zor oldu. Netanyahu’na daha parlak gelecek vizyonumu açıkladım. Detaylara çok girmediğini, kavramsal çerçevelere ağırlık verdiğini gördük.

* Benim vizyonum tam bir kazan kazan fırsatı, iki devlet için de. Barış için çok ciddi bir adım atılıyor bugün.

* Netanyahu dün bana şunu söyledi, çok güçlü bir şekilde onayladığını söyledi. Aynı şekilde, öyle bir durumdayız ki şu anda, şu anda gerçekleşmekte olan bu yarışın sonunda, her iki partinin de, her iki halkında barışı kuvvetli bir şekilde istiyor.

* İsrail ilk kez kavramsal bir haritanın ortaya konulmasına izin verildi, burada artık barış davası için önemli bir adım atılmış oldu.

* Ortak bir komisyon kuracağız, daha detaylı bir harita üzerinde çalışacağız. Ve gelecekteki Filistin devleti içerisinde, devlet olma şartları yerine getirildiğinde, ki terörün reddedilmesi de bu şartlar altında.

*Kudüs İsrail'in olacak. Bölünmemiş biçimde İsrail'in başkenti olacak. Ben sizin için yaptım. O şekilde kalacak.

* İsrail'e tek olarak ait olacak bir başkent olacak. Ama bu çok büyük bir şey değil, çünkü ben zaten bunu sizin için yaptım. Bu şekilde kalacak. Benim vizyonuma göre İsrail için çizdiğimiz bu sınırı ABD resmi olarak tanıyacak. İki devletli geçiş sürecinde ne olursa olsun İsrail devletinin güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye düşmeyecek.

* İki devletli bir çözümünde İsrail devletine karşı bir güvenlik riskinin artmaması. Biz gece kulüplerine yapılan, otobüslere yapılan saldırılara geri dönmeyeceğiz. İsrail’den güvenlik anlamında taviz vermesini de isteyemeyiz.

* ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdık, Golan tepelerini tanıdım ve açıkça konuşmak gerekirse, korkunç İran nükleer anlaşmasından çekildim.

* Ben bu anlaşmanın Filistinliler için de harika bir anlaşma olmasını istiyorum. Önümüzde tarihi bir fırsat var, kendilerine ait bağımsız bir devlet olabilmeleri için. Bizim ekibimiz gerçekten ABD’yi seviyor, İsrail’i seviyorlar.

*İsrail, Ürdün Kralı ile birlikte çalışarak bölgedeki kutsal mabetlerin güvenliği sağlama konusunda iş birliği yapacaklar. 50 milyar dolarlık bir destekle birlikte yeni kurulacak Filistin devletinin ekonomisi tesis edilecek. Bir milyon Filistinli için iş imkanı sağlanacak. Filistin halkının geliri ikiye üçe katlanacak. Bizim vizyonumuz artık Filistinlilerin yardım ile yaşamalarını sağlayan döngüden onları kurtarmak. Kendi ayakları üzerinde durmalarını destekleyeceğiz. Hamas’ın, İslami Cihat örgütünün kötü faaliyetlerini yasaklayacak kanunlar olacak ve finansal olarak terörün hiçbir şekilde destek almamasını sağlayacağız.

* Filistin’de yoksulluk yarı yarıya azalacak, oradaki refah ve mutluluk Filistin halkı için gerçekleşecek. Bizim vizyonumuz artık bu döngüyü kıracak. Onlarda çok yetkin bir halk, artık kendi ayakları üzerinde durabilecekler.

* Ve bizler Filistinlileri güçlendirerek onlara yardımcı olacağız. Ulusal onurlarıyla geleceğe yürüyecekler. Başarılı bir Filistin için barış için zorluklara göğüs gelmelerini diliyoruz. Bunların içerisinde insan haklarıyla ilgili temel yasaları ortaya koymaları, Hamas’ın kötücül faaliyetlerinin durdurulması ve daimi olarak teröre finansal yardımın sonlandırılması.

* İslam dünyası yeni İsrail devletini artık tanımalı. İsrail ile dayanışmamız hiç olmadığı kadar güçlü.

* Dört yıl boyunca bu bölge açık kalacak, her Filistinli bu müzakereyi inceleyecek ve bağımsız, harika bir devlet haline gelecekler. Sayın Abbas, barış yolunu seçerseniz ABD dahil farklı şekilde yardım etmeye hazır olacağız. On yıllardır ilk kez bu anlaşma işe yarayacak, sizin bu tarihi fırsata vereceğiniz yanıt, Filistin halkını devlete götüren yolda yardımcı olacak.

'İRAN REJİMİ ZAYIFLADI'

Donald Trump, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İran rejiminin gücünün zayıfladığına belirterek, "İran rejimi izole oldu ve zayıfladı. Kasım Süleymani öldürüldü. Hizbullah’ın lideriyle beraberlerdi ve iyi bir şey yapma niyetinde değillerdi. İran, oradaki İsrail düşmanlığını hep kullandı. Kendi yetersizliklerini örtmek için hep İsrail düşmanlığını kulandı. İsrail ile hep savaş halinde olmaları gerektiğini söylediler" dedi.

Etiketler
İsrail Donald Trump Filistin