CHP'den 'çocuk haczi' hakkında kanun teklifi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, çocuk haczi uygulamasının değiştirilmesi için kanun teklifi hazırladı.

CHP'den 'çocuk haczi' hakkında kanun teklifi

Çocuk haczi, ülkemizde boşanma vakalarının artmasıyla kamuoyu gündemine daha sık gelmeye başlayan bir kavram. Boşanmış ailelerde taraflardan birinin çocuğu diğerine göstermemesi durumunda, anne ya da baba çocuğunu görmek için onu bir eşya gibi 'haczetmek' zorunda bırakılıyor.

Anne ile babanın “borçlu” ve “alacaklı” şeklinde yazıldığı tutanaklarda, çocuğu haczetmek için “mal müdürlüklerine” nakdi ödeme yapılıyor. İşlemi sırasında çocuğu almak için eve icra memuru, psikolog, polis ile anne ya da babadan biri de gidiyor. Bu sırada icra müdürlüğü memuru tarafından tutulan “Çocuk Teslim Tutanağı”nda, “alacaklı” ve “borçlu” hanelerinde anne ve babanın adı yazılırken, tutanakta ayrıntılı olarak haczin uygulanışı anlatılıyor.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de en büyük zararı çocukların gördüğü bu uygulamanın bir an önce değiştirilmesi için kanun teklifi hazırladı.

Teklifin gerekçesinde; çocuk haczinin, velayetin taraflardan birine verilmesi ile başlayan ve mahkeme kararlarının uygulanmaması ile devam eden, çocuğun duygusal istismara maruz kalmasına kadar uzanan yorucu ve travmatik bir olay olduğuna dikkat çeken Emir, çocukların devlet eliyle, yasalarla yetim bırakıldığını söyledi. CHP’li Emir, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve ülkemizin de kabul ettiği Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 9’uncu Maddesinin 3’üncü fıkrası gereği Devletimizin, ebeveynin çocuğu ile kişisel ilişkisini tesis etmek zorunda olduğunu ifade etti.

Çocuk Koruma Kanunu ile İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde Emir, çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair hizmetleri yeniden düzenlenmesini ayrıca İcra ve İflas Kanunu’nda çocuk teslimine ilişkin düzenlemeleri içeren maddelerin kaldırılmasını istedi.

Etiketler
Ankara Milletvekili Uygulama Murat Emir