Putin: Erdoğan'a hem Su-57 hem Su-35'i göstereceğiz

Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin: Erdoğan'a hem Su-57 hem Su-35'i göstereceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uçağı başkent Moskova'ya indi.

Erdoğan'ı Jukovski Uluslararası Havaalanı'nda Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar karşıladı.

Erdoğan havalimanının ardından MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın Açılış Töreni'ne geldi.

Putin'in basın toplantısında yaptığı açıklama şöyle:

"Bu fuara geleneksel olarak birçok yabancı ülkeden katılımcılar iştirak etmektedir. Bu defa da özel olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen dostlarımız fuarın ana partneridir. Rusya Federasyonu'nun geliştirmiş olduğu yeni modeller gerek helikopter alanında gerek sivil uçak alanında yeni projelerimizi görme fırsatını bulacaksınız. Eski Sovyet uçaklarının sergisini de görmüş olacaksınız. İkinci Dünya Savaşının muharebe alanında bulunmuş uçaklar da burada. En sonunda da Rusya'nın en yeni uçak modellerinin katılacağı şovu göreceksiniz. Emeği geçen herkese şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Temaslarımızın başarılı geçmesini temenni ediyorum"

Putin'in ardından Erdoğan konuştu.

Erdoğan'ın açılış töreninde yaptığı konuşma şöyle:

"Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın Açılış Töreni'ne iştirak etmekten memnuniyet duyuyorum. Sayın Putin'e nazik daveti için bir kez daha şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. MAKS 2019'u kendi alanının lider fuarlarından biri olarak görüyorum. Malumunuz bizim de bu sene 14'üncüsünü gerçekleştirdiğimiz fuarımız var. Ayrıca MAKS 2019 tarzı özellikle gençlerimize yönelik İstanbul'da Teknofest de düzenliyoruz. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz festival 550 binden fazla ziyaretçi ağırlamıştır. 17-22 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinliğe ise 1 milyon üzerinde katılımcı bekliyoruz. Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rus halkını festivalimize beklediğimi ifade etmek istiyorum.

'İstikbal göklerdedir' parolasıyla son dönemde Türkiye olarak havacılık alanında önemli adımlara imza attık. Türk Hava Yolları küresel ölçekte en geniş hava taşımacılığı ağlarından birine sahip. Havalimanlarımız Avrupa'da en çok yolcu ağırlayan havalimanları arasında yer alıyor. Türk Hava Yolları 124 ülkeden 258 şehre sefer düzenliyor. Dünyanın en büyük havalimanlarından İstanbul Havalimanı'nın ilk etabını bu sene devreye aldık. Temennimiz odur ki İstanbul Havalimanı tüm aşamalarıyla faaliyete geçtiğinde yıllık 200 milyon yolcuyu ağırlayacak. Bunun yanında savunma havacılık ve uzay teknolojilerinde söz sahibi bir ülke haline geliyoruz. Dünyanın en hızlı büyüyen havacılık şirketleri arasında yer alan Türk Havacılık ve Sanayii İhracat rakamlarını her yıl yineliyoruz. 2018 yıl sonu itibariyle savunma ve havacılık sektörümüzün toplam ihracatı 2 buçuk milyon dolara ulaştı. T29 atak helikopterimiz birçok ülkenin envanterine katmak istediği uçaklar arasındadır. İnsanlı, insansız hava araçlarının üretimi konusunda da kısa zamanda büyük mesafeler aldık.

Saygıdeğer misafirler Türkiye ile Rusya arasındaki samimi yakın diyalog köklü ve çok boyutlu işbirliğinden besleniyor. Rusya'dan ülkemize gelen turist sayısında rekor üstüne rekor kırılmaya devam ediyor. Bu yıl yaklaşık 6 milyon Rus turistin ülkemizi ziyaret etmesini bekliyoruz. Aramızdaki ticaret hacmi 25 milyar doları geçti hedefimiz ise 100 milyar dolar. Havacılık ve uzay teknolojileri alanında Rusya'yla geliştirmekte olduğumuz sinerjinin ikili ilişkilerimizi daha da geliştireceğini bekliyoruz. Sözlerime son verirken Sayın Putin'e gösterdiği misafirperverlik için teşekkür ediyorum"

"Erdoğan'a hem Su-57 hem Su-35'i göstereceğiz"

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Erdoğan ve Putin'in açılış töreninde görüşmesi öncesinde Rus Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov'a, Erdoğan'a hangi uçakların tanıtımının yapılacağı soruldu.

Borisov "(Erdoğan'a) hem Su-57 hem Su-35'i göstereceğiz" dedi. Borisov, bahsedilen uçaklardan birinin Türkiye'ye sevk edilme ihtimaline ilişkin soruya ise, "(Türkiye uçakların) satışlarının yapılıp yapılmayacağı ihtimali gösterime bağlı olacak, birazcık bekleyin" cevabını verdi.

Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Jukovski Uluslararası Havaalanı'nda gerçekleştirecekleri baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Erdoğan'ın fuarda Rusya yapımı SU-35 tipi savaş uçaklarını görme fırsatı elde edeceğini söylemişti.