MEB’in 640 Milyon Euro’su Nerede?

Atalay Girgin* Kime soralım başlıktaki soruyu? Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturtulmuş Ziya Selçuk’a mı? MEB Holding’in meçhul ve ortalıkta görünmeyen, en...

Atalay Girgin*

Kime soralım başlıktaki soruyu? Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturtulmuş Ziya Selçuk’a mı? MEB Holding’in meçhul ve ortalıkta görünmeyen, en yetkili CEO’suna mı?

Yoksa MEB’de bakan değişikliği ihtimalinden söz edilir edilmez etekleri tutuşan, karalar bağlayan ve kontrolleri altında olduğu iddia edilen internet haber siteleri üzerinden, vakit yitirmeden ‘sevilen bakan’ algısı yaratmaya çalışan Bakanlık Merkez Teşkilatındaki rant çetelerine mi?

Ziya Selçuk, “nöbet değişimi” kılıfıyla görevden azledilir ya da son zamanların revaçta deyişiyle, eğer “affedilir”se, muhtemeldir ki bu çeteler üç gün yas tutarlar. Ama sonra da onu unuturlar. Yenisinin önünde ya da ardında vecd içinde secdeye dururlar! Ne de olsa mal canın yongası! Ne de olsa para tatlı ve sıcak! Hele de Euro’ysa…

Yeri gelmişken belirtip geçeyim: Elbette görevden azledilme ya da affedilme seçenekleri Ziya Selçuk için bir ceza değildir. Aksine, bakanlıktan istifa etme cesareti gösteremeyen Milli Eğitim Bakanı için bir kurtuluştur. Çünkü O, azat edilmeyi bekliyor! Hele de Berat Albayrak’ın başına gelenleri öğrendikten sonra… Bilin ki bu haberi aldığı gün, basının ve kamuoyunun önünde değilse bile (Çünkü bunu yapamaz!!!), kapalı kapılar ardında derin bir “Ohh!” çekerek, belki de sevinç gözyaşları içinde en yakınlarına sarılarak, “Nihayet kurtuldum!” diyecektir, “Kurtuldum!”

Ancak hâlâ kurtulamadığı ve kâğıt üzerinde de olsa resmiyette Milli Eğitim Bakanı sıfatını taşıdığı için bazı soruların zorunlu muhatabı olmaktadır. CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu “Soru Önergesi”ndeki sorular da bunlara dâhildir.

“Soru Önergesi”nin Dayanağı

Milletvekili Orhan Sümer’in “Soru Önergesi”nin dayanağı “Sayıştay Raporu”dur. Yani, Ziya Selçuk’un TBMM Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında,”detaylı bir şekilde incelenmektedir” dediği ve incelendiğini beyan ettiği “Sayıştay Raporu”na.

İşte bu rapora dayanarak Milletvekili Orhan Sümer “Soru Önergesi”nde şöyle der: Sayıştay Raporuna göre; Avrupa Birliği ile birlikte yürütülen uluslararası fonlardan sağlanan kaynağın bütçe büyüklüğü 1 milyar 150 bin Euro olup 2019 yılsonu itibariyle 510 milyon Euro harcama gerçekleştirilmiştir.

Milletvekili Sümer’in sözlerinin ardından biz devam edelim: Bu hesaba göre, söz konusu bütçe büyüklüğünden geriye 640 milyon Euro kalmış olması gerek. En azından matematiksel olarak böyle… Ancak MEB hesaplarında, muhasebeleştirme sistemi içerisinde olması gereken bu bakiyeyi Sayıştay denetçileri bulamaz! Bulamadıkları için de Sayıştay Raporu’nda bunun nerede olduğunu belirtemezler. Ne kasadadır ne de MEB’in muhasebe tarafından açılan banka hesaplarında…

640 Milyon Euro Uçtu Mu?

Peki; MEB muhasebe kayıtlarında ve hesaplarında bulunamayan bu 640 milyon Euro nerededir? 640 milyon Euro kendiliğinden buhar mı oldu? Kanatlanıp uçtu mu? Yoksa yetkisiz birilerinin kullanımına ve tasarrufuna mı terk edildi? Yani davul malum birilerinin boynuna asılıp tokmak başka birilerinin eline mi verildi?

İşte burada “Sayıştay Raporu”nda yer alan iki cümlelik paragrafı anımsamak gerekiyor. Bu paragrafta diyor ki “Bakanlık bütçesi ile ilişkilendirilmeksizin bankalarda açılan özel hesaplarda yönetilen, çeşitli kaynaklardan elde edilen gelirler ile bu gelirlerden yapılan harcamalar bulunmaktadır. Bu hesapların sayısına, türlerine ve büyüklüklerine ilişkin veri bulunmamaktadır”.

Peki; buradan hareketle şimdi soralım: MEB’e hibe edilmiş olan ve harcamalardan sonra geriye kalan 640 milyon Euro, kimin ya da kimlerin adına açılmış olan vadeli “özel hesaplar”dadır?** Bu kadar büyüklüğe sahip paraları kim ya da kimler kullanmaktadır?

Peki; 640 milyon Euro’luk vadeli “özel hesaplar”dan elde edilen faiz gelirleri, MEB’deki hangi rant çeteleri ve onlarla içli dışlı olan hangi üst düzey bürokratlar arasında pay edilmektedir? Dahası; bu paydaşlar arasında MEB üst yönetimindeki en nüfuzlu zat-ı muhteremler ve onların akıldaneleri de var mıdır? Yoksa sonuncular yalnızca ayak işlerine bakan, gerektiğinde ‘özel ulak’ olarak kullanılan birileri midir?

Soruların Muhatabı Ziya Selçuk Değildir!

Milletvekili Orhan Sümer, “Soru Önergesi”ndeki sorularını resmiyette “Bakan” sıfatını taşıdığı için Ziya Selçuk’a yöneltmişti. Ancak ben O’na yöneltmiyorum sorularımı. Çünkü bundan öncekilerde olduğu gibi, bu sorulara da yanıt verebileceğini düşünmüyorum***. Verebileceği yanıtın doğruluğu yanlışlığı bir yana, yanıt için kendisine icazet verilip verilmeyeceği bile şüphelidir.

Bundan dolayıdır ki sorularımın tek muhatabı MEB Holding’in meçhul ve görünmeyen CEO’sudur. Onun sevk ve idaresi altında, kendilerine lütfedilmiş olan sıfat, statü ve makamların ardına sığınarak, kendilerini bir halt sanan hiçbir kişiye ve çemişe de değildir.

Eyy okur! Boşuna “MEB’de Ahlaki Çürüme”den ve MEB merkez teşkilatının çetelerin elinde olduğundan söz etmiyorum! Peki; böylesi bir kurumda birileri için “Eğer ucunda rant yoksa, dertler sıralamasında bir dert olabilir mi eğitim?” Ama neylersiniz ki Türkiye’de eğitim ve çocuklar işte bunlara emanet! Peki; ya bu zevatlar, ilineğin de ilineği olmakta ve ilinekleşmekte sınır tanımayan bu çemişler kime emanet?

****

NOT: “Her olayın öncesi ve sonrası vardır” diyerek, “Diyarbakır Öğretmenevi Skandalı Patlamadan Önce…”1 başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Şimdi sıra, hem de yakında, “Diyarbakır Öğretmenevi Skandalı”nın sonrasında…

Bekleyin efendim! Kim bilir? Sezen Aksu’nun söylediği, Kemal Burkay’ın yazdığı şiirin dizelerinde ve şarkının sözlerinde olduğu gibi, “Hadi Gülümse…”, “Belki şehre bir film gelir…” Belki de bir film gelmese bile kimler gelir, kimler gider ve neler olur, neler biter… Kim bilir ki… Belki yalnızca Mualla gelir belki de “Ohh ne ala Mualla…” Hangisini istersiniz? Ala mı olsun? Yoksa Mualla mı?

* Ankara Üniversitesi, DTCF Felsefe Bölümü mezunu ve “Arzu Okulu”, “Aşk Mavidir Öğretmenim”, “Lağımpaşalı”, “Öğretmen Düzenin Duvarındaki Tuğla”, “Edebiyat Nedir Ki…”, “Allah dedi Üstad-ı Azam” kitaplarının yazarı. Felsefenin Işığında / Felsefece; http://atalaygirgin.blogspot.com

** Merak edenler İçin… Bu “MEB Holding Soruları”nda ayrıntılı olarak sorulmuştu: https://www.gercekgundem.com/yazarlar/atalay-girgin/2632/meb-holding-sorulari

*** “MEB’de Karanlık Hesaplara Kim ZİYA Olacak?” https://www.gercekgundem.com/yazarlar/atalay-girgin/2623/mebde-karanlik-ve-mechul-hesaplara-kim-ziya-olacak

1 “Diyarbakır Öğretmenevi Skandalı Patlamadan Önce…” https://www.gercekgundem.com/yazarlar/atalay-girgin/2722/diyarbakir-ogretmenevi-skandali-patlamadan-once

Etiketler
MEB